Reuters: Ο άνθρωπος που κόστισε στην Ελλάδα εκατομμύρια

0

H αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters. «Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες».

Το πρακτορείο αναφέρει σε εκτενές του άρθρο, τα έργα και τις ημέρες Τσίπρα από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία της χώρας, εξιστορώντας το πώς και το γιατί υπήρξαν καταστροφικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ κάνει αναδρομή και στην πολιτική καριέρα του.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να πάρει μια απόφαση, σημειώνει το πρακτορείο. Στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Eνώ όλοι είχαν μπροστά τους το κείμενο της συμφωνίας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρασε μια ώρα, και ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η Πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι.

Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες. Τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του.Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.

Φίλοι και συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού σημειώνουν πως η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία, σημειώνει το Reuters. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω, τονίζει το Reuters.

Ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα.

Ένας πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει ο Τσίπρας από τότε που ήταν έφηβος, δήλωσε: «Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και όταν θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός».

Ο στενός του κύκλος

Το πρακτορείο κάνει μία μικρή αναδρομή στην καριέρα του, από τα μικρά του χρόνια έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν βοήθειας του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος όμως στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Τσίπρα.

Το Reuters επίσης αναφέρεται στο στενό κύκλο των συνεργατών του, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Γιάνης Βαρουφάκης (μέχρι πρότινος), ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η σύζυγός του.

Αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών.

Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας των δανειστών, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».

Τελικά πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Reuters με τίτλο «Special Report: The man who cost Greece billions» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.