«Σφαγή» πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

0

Πίσω από τα χαμόγελα που χάρισαν για τις κάμερες και τους φωτογράφους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν αιχμές, υπονοούμενα και βαριές κατηγορίες ενώ έγινε και πρωτοφανής καυγάς Λαφαζάνη και Δραγασάκη.

Τσίπρας: Πείτε μου ποια αξιόπιστη εναλλακτική υπήρχε;  

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του περιέγραψε την κατάσταση και την μάχη που έδωσε στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης λέγοντας «τιμήσαμε την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την βούληση και την προσπάθεια για αμοιβαία επωφελή λύση».

Σχετικά με τα διλήμματα που διαμορφώθηκαν «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους που πρότειναν την αποπομπή της Ελλάδας   από το ευρώ» σημείωσε ότι δεν υπήρχαν «ούτε οι δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων από τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα».

Χρέος της κυβέρνησης είπε ήταν η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και της οικονομικής καταστροφής και για το λόγο αυτό έδωσε την μάχη απέναντι σε μια βούληση των ευρωπαίων που είχε εκφραστεί όλο το προηγούμενο εξάμηνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη.

Κάλεσε τους βουλευτές κατανοώντας τις διαφωνίες να διατηρήσουν την ενότητα της Κ.Ο και του κόμματος μπροστά σ αυτές τις στιγμές.

«Εγώ εξάντλησα όλες τις δυνατότητες και εξέτασα όλες τις διαπραγματευτικές λύσεις. Πείτε μου ποια είναι η αξιόπιστη εναλλακτική  που δεν σκέφτηκα και δεν είπα».

Λαφαζάνης: Υπάρχουν εναλλακτικές

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να δέχεται μνημόνια.

«Τα διλήμματα μνημόνια ή καταστροφή τα έθεταν και οι προηγούμενοι και είναι διάτρητα και τρομοκρατικά» είπε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επέμεινε: Υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αναφερόμενος δε στο «σχέδιο εφόρμησης» στην ΤτΕ είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκτός αίθουσας της ΚΟ:

«Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης ζήτησα απλά αν υπάρχουν τα 22 δισ να τα δώσει στο λαό η κυβέρνηση».

Καυγάς με Δραγασάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για φιάσκο της διαπραγματευτικής τακτικής και επέρριψε την ευθύνη για την υπογραφή του νέου μνημονίου στην ομάδα που μετέβη στις Βρυξέλλες και στον κ. Δραγασάκη.

Σε εκείνο το σημείο ο δεύτερος ζήτησε τον λόγο και επιχείρησε σημείο προς σημείο να αποδομήσει την κριτική Λαφαζάνη.

Ωστόσο, η ρητορική της ερωταπόκρισης που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τον κ. Λαφαζάνη με αποτέλεσμα να του αναφέρει πως «έπρεπε να έχεις λάβει υπόψη σου την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικής στην στρατηγική».

Λαφαζάνης σε πηγαδάκι: Όχι, παρόν, ή αποχή

Στο περιθώριο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε πηγαδάκι με δημοσιογράφους όπου ανέφερε μεταξύ άλλων για το ζήτημα με την σημερινή ψηφοφορία και όσα είπε χθες για τα 22 δισ. ευρώ της ΤτΕ.

«Γίνεται μία ληστεία στη χώρα και κατηγορούμαι εγώ ότι θα κάνω ντου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση είναι ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτόν τον εκβιασμό και την καταστροφή, που συντελείται στη χώρα. ΌΧΙ, παρόν ή αποχή οι τρεις εναλλακτικές, κατά συνείδηση η ψήφος… Ελπίζω οι βουλευτές να μην υποκύψουν σε πιέσεις. Δεν θέτουμε θέμα κυβέρνησης, στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε τα μέτρα.

Δεν παραιτούμαι… μέχρι τώρα… Έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερες από τις μισές υπογραφές στην Κεντρική Επιτροπή που τάσσονται κατά της συμφωνίας».

Share.

Comments are closed.