Έβγαλε 200.000 ευρώ υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν κλείσουν οι τράπεζες;

0

Με ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να ενημερωθεί εάν ισχύουν οι πληροφορίες ότι προβεβλημένος υπουργός έσπευσε να αποσύρει 200.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό λίγες ώρες πριν την επιβολή των capital controls!

Αμείλικτα ερωτήματα και έντονο προβληματισμό προκαλεί ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητά να ενημερωθεί εάν ευσταθούν πληροφορίες που θέλουν προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης να σπεύδει να αποσύρει 200.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό λίγες ώρες πριν την επιβολή των capital controls.

Ο βουλευτής Ηρακλείου επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας notioanatolika.gr σύμφωνα με το οποίο, υπουργός – δεν κατονομάζεται – που δεν πολιτεύεται στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά διατηρεί λογαριασμό στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στην συγκεκριμένη πόλη ζήτησε τηλεφωνικά από τον διευθυντή του υποκαταστήματος και κατάφερε να αποδεσμευτούν 200.000 ευρώ από τον προθεσμιακό του λογαριασμό, νε μεταφερθούν σε φάκελο και να παραδοθούν στο σπίτι στενού συγγενή του.

Η επικοινωνία του υπουργού με τον διευθυντή τραπέζης έγινε στις 25 Ιουνίου μια ημέρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και τρεις ημέρες πριν την επιβολή capital controls στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει : 

«… ο λόγος για ιδιαίτερα προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα ο οποίος έδειξε να γνώριζε πολύ καλά τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί δύο εικοσιτετράωρα αργότερα. … το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος – δεν δραστηριοποιείται πολιτικά στη συγκεκριμένη περιοχή – επικοινώνησε το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουνίου με τον διευθυντή ενός από τα πέντε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης και απαίτησε να αποδεσμεύσει άμεσα τις προθεσμιακές καταθέσεις που είχε εκεί μαζί με δύο στενά συγγενικά του πρόσωπα. Οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν άμεσα και λίγη ώρα αργότερα υπάλληλος της τράπεζας μετέφερε ένα ποσό που έφθανε τα 200.000 περίπου ευρώ στο σπίτι του ενός από τα δύο συγγενικά πρόσωπα του υπουργού».

Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει στην ερώτησή του:

«Η ύπαρξη τέτοιων δημοσιευμάτων ή, ακόμη περισσότερο, η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και κρίνεται αναγκαία η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων (εάν υπάρχουν) για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αποτελει χρέος όλων μας η προστασία του «υγιούς» πολιτικού συστήματος της χώρας, η απονομή της δικαιοσύνης και η απρόσκοπτη λειτουργία της αντικειμενικής και αξιόπιστης ενημέρωσης, και, ως εκ τούτου, παρακαλώ για την άμεση διερεύνηση του θέματος και για την δημοσιοποίηση των ευρημάτων. Είμαι βέβαιος ότι θα πράξετε τα πάντα ώστε να διελευκανθεί το ζήτημα αυτό και να λάμψει η αλήθεια».

Με την ερώτησή του τέλος που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομιών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Δικαιποσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο ζητά να μάθει «

  1. Υπάρχει Υπουργός της κυβέρνησής σας που έκανε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων δύο μόλις μέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες;
  2. Προτίθεστε να ζητήσετε να δοθεί στη δημοσιότητα η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών,  Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου;
  3. Υπάρχει για εσάς ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλος/η της κυβέρνησής σας ή βουλευτές  έχουν αποδεσμεύσει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες;
  4. Ζητώ, εκ νέου, να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (…), όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α και Β’ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), όλων των πολιτικών κομμάτων, που εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια (άνδρες ή γυναίκες), ακόμη και μελών της Κυβέρνησης που αποτελούν μέλος του οικονομικού επιτελείου»
Share.

Comments are closed.