Από τον Μάιο είχε αποκαλύψει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το σχέδιο «time out από το ευρώ»

0

Την ύπαρξη σχεδίου προσωρινής εξόδου από το ευρώ, που εμφανίστηκε ρητά σήμερα στο σημείωμα του Eurogroup προς τους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής, είχε αποκαλύψει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ήδη από τις 30 Μαΐου.

Συγκεκριμένα το σενάριο μιας τέτοιας προσωρινής εξόδου που εμφανίστηκε σήμερα επισήμως στο έγγραφο του Eurogroup είχε ήδη η «Κ» σε δημοσίευμα της 30ης Μαΐου, με το οποίο αποκάλυπτε πρόταση «time-out από το ευρώ».

Το δημοσίευμα του Κωστή Παπαδιόχου της «Κ» μιλούσε για σενάριο «time-out από το ευρώ», ως το τρίτο εκ των «δύο συν ένα» σεναρίων με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς η πίεση των δανειστών κλιμακωνόταν στις συνομιλίες στο λεγόμενο Brussels Group με προθεσμία, τότε, την 5η Ιουνίου, οπότε και θα έπρεπε να αποπληρωθεί η υποδόση προς το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της 30ης Μαΐου έγραφε: 

Το τρίτο σενάριο, που είναι επίσης δυσοίωνο και έχει τεθεί από το Βερολίνο υπ’ όψιν της κυβέρνησης, προβλέπει «πάγωμα» των συνομιλιών με τους τρεις θεσμούς αφού δεν είναι δυνατή η γεφύρωση των διαφορών, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον κ. Αλ. Τσίπρα να διαχειριστεί πολιτικά το αδιέξοδο.

Στον πρωθυπουργό έχει διαμηνυθεί ότι εάν συμφωνηθεί ένα δίμηνο, για παράδειγμα, «μορατόριουμ», θα έχει τον χρόνο για να προβεί σε χειρισμούς όπως η αναζήτηση άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το δημοψήφισμα ή οι εκλογές, ώστε να μεταβληθεί το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής που επικαλείται και δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί πέραν των γνωστών «κόκκινων γραμμών» του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο αυτό σενάριο πιθανότατα θα συνεπάγεται ακραίες οικονομικές εξελίξεις, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η κάλυψη μέρους των δαπανών του Δημοσίου με ΙΟUs.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Share.

Comments are closed.