Βαρύτατα τραυματισμένη και πολιτικά απονομιμοποιημένη βγαίνει η κυβέρνηση από την ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για την κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μετά την διαφοροποίηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί ο ύστατος ελιγμός από τον πρωθυπουργό που ξεκαθάρισε προς τους βουλευτές του ότι με την στάση τους θα δείξουν αν περιβάλουν με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ευρύτατη υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εξοπλίζει τουλάχιστον έως την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να φέρει την επιδιωκόμενη συμφωνία που θα γλιτώσει την χώρα από την ασύντακτη χρεοκοπία και θα την διατηρήσει στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές.
«ΝΑΙ» δήλωσαν 251, «ΟΧΙ» 32 και 8 δήλωσαν «Παρών». Εννέα βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία (επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δύο χρυσαυγίτες).
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν:
Παρών:
Οχι
Απών
Ωστόσο, τα πολιτικά συμπεράσματα από την ψηφοφορία δημιουργούν μείζον πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς διαφοροποιήθηκαν με την ψήφο τους 17 βουλευτές εκ των οποίων η μια είναι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι δύο οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.
Σαν να μην έφτανε αυτό 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ΝΑΙ» με επιστολή τους σημειώνουν τις ισχυρές τους ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και ξεκαθαρίζουν ότι η έγκριση που έδωσαν σήμερα δεν είναι δεδομένη όταν θα έρθουν οι εφαρμοστικοί νόμοι.
Εξελίξεις δρομολογεί για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατά το οποίο απώλεσε την δεδηλωμένη: Από εκλογές μέχρι ανασχηματισμό.
Ο Πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος δέχθηκε χαμογελαστός συγχαρητήρια από υπουργούς και μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, δεν χάρηκε καθόλου με το αποτέλεσμα. Αμέσως κατευθύνθηκε προς το γραφείο του στη Βουλή όπου συγκάλεσε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, Στο γραφείο του έσπευσε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι διαφοροποιήθηκαν θα αντικατασταθούν από τους υπουργικούς θώκους που κατέχουν (Λαφαζάνης-Στρατούλης) ενώ ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε το πρωί στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει αν τυχόν δεν έχει την δεδηλωμένη. Επιπλέον, συνεργάτες του διεμήνυαν προ της ψηφοφορίας ότι όποιοι διαφοροποιηθούν θα πρέπει να παραιτηθούν από το αξίωμα του υπουργού ή του βουλευτή.
Το πιο ακραίο σενάριο είναι αυτό που διακινούσαν κυβερνητικοί κύκλοι πριν την ψηφοφορία: Διαμήνυαν ότι αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, θα ψηφιστεί η συμφωνία, θα συνεχιστεί η διαδικασία αλλά θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Λαφαζάνης: Δεν στηρίζω πρόγραμμα λιτότητας
«Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».
Τσίπρας: Ολα τα άλλα στην ώρα τους
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε ισχυρή εντολή να προχωρήσει σε ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μετά τα 251 «ναι» στην ψηφοφορία, ενώ για τις απώλειες στο κόμμα του είπε με νόημα «Ολα τα άλλα στην ώρα τους».
Αναλυτικά:
«H εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομκά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους.
Αυτό που προέχει τώρα, είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τ’ άλλα στην ώρα τους».
Οι 15 που ψηφίσαν ΝΑΙ αλλά δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα
Την θετική τους ψήφο και την ταυτόχρονη αντίθεσή τους με την ελληνική πρόταση εξέφρασαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με κοινή επιστολή τους χαρακτήρισαν την πρόταση ακόμα ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας, ενώ διευκρίνισαν πως ο λόγος που έδωσαν την θετική τους ψήφο ήταν για να μην να αξιοποιηθεί η στάση τους ώστε να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση. Αναλυτικά η επιστολή τους ανέφερε:
«Οι κάτωθι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους “Θεσμούς”, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας ζητάει να δώσουμε με τη ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Αυτή η πρόταση στην ουσία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας.
Για αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους και όσες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο προτάσεις – πρόταση – προς τους “Θεσμούς” και υπογραμμίζουμε ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις.
Όλοι/ες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.
Το δικό μας “ναι” που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως “ναι” στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό- λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα.
Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους.»
Οι υπογράφοντες/ουσες βουλευτές
Ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης της Azerbaijan Airlines κοντά στο Ακτάου…
Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Γιαννακογεώργου με…
Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε όλη τη χώρα τις τελευταίες ώρες είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και…
Το κατώφλι του Εισαγγελέα αναμένεται να περάσει ο αστυνομικός που καταγγέλλεται από τον δήμο Χαλανδρίου, ότι…
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, με αφορμή τις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για…
Ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) αφήνει να εννοηθεί ότι έχει στο μυαλό του μια αμερικανική εδαφική επέκταση…