Categories: Οικονομία

Newsweek: Η βοήθεια από τη Ρωσία εξαντλείται στο να αγοράζουν ρώσοι μεγιστάνες φτηνά ελληνικές βίλες

Αν η βοήθεια που ζητάει η Ελλάδα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία είναι αυτή που προσφέρουν οι Ρώσοι μεγιστάνες, τότε μάλλον κάτι έχουμε υπολογίσει λάθος. Το γιατί γίνεται φανερό από το που τοποθετούν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsweek, Ρώσοι κροίσοι έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ακριβές βίλες τις οποίες οι Έλληνες ιδιοκτήτες τους πουλούν όσο όσο, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τις συντηρήσουν και διότι έχουν ανάγκη από χρήματα.

Το αμερικανικό περιοδικό παίρνει τις πληροφορίες από δημοσίευμα της γερμανικής Bild, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε βασική αγορά για τους Ρώσους μεγιστάνες στο χώρο του real estate. Η πρόθεσή τους είναι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που εμφανίζονται λόγω της κρίσης και να αγοράσουν με προνομιακούς όρους και σε σαφώς μικρότερη τιμή, βίλες και πολυτελείς κατοικίες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλησίαστες.

Ήδη, από το 2009, οι τιμές αυτών των πολυτελών κατοικιών έχει πέσει κατά 50%, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μειωθεί και η ζήτησή τους. Μόνο που αυτή προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από τη Ρωσία.

Η Ισαβέλλα Ραζή της IRM Aegean Estate, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εάν μια βίλα στη Σύρο κόστιζε 1.6 εκατομμύρια ευρώ πριν από λίγα χρόνια, τώρα πωλείται στις 800.000 ευρώ». Αυτό έχει ενθαρρύνει τους πλούσιους Ρώσους να τοποθετηθούν στην αγορά αναλόγως.

Σύμφωνα με την Bild, η ζήτηση γι’ αυτές τις κατοικίες, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και περιλαμβάνει πολλές περιοχές: τα προάστια της Αθήνας, η Χαλκιδική και η Κρήτη είναι οι πλέον επιθυμητές περιοχές. Πέραν των Ρώσων και οι Κινέζοι επιχειρηματίες ή κροίσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα – παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να κάνουν αντίστοιχη επένδυση στη Σερβία και τη Βουλγαρία που προσφέρουν τις βίλες τους σε ακόμη πιο προνομιακές τιμές.

Η Σβετλάνα Κουκλίνα, της εταιρείας real estate «Greece.ru», λέει: «Τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για αγορές. Είναι απίθανο οι τιμές να πέσουν κι άλλο».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Damien Sharkov του Newsweek με τίτλο «Wealthy Russians rush to buy up luxury Greek villas» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

ΟΛΜΕ: Αποτελέσματα εκλογών – Ποιοι εκλέγονται για το ΔΣ & ΕΕ και πόσοι αντιπρόσωποι για ΑΔΕΔΥ

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του συνεδρίου των εργαζομένων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τη ανάδειξη του ΔΣ…

2 ώρες ago

Εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Μεσσηνία που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές

Έκρηξη στο Beach Bar «LVK Beach Bar & Restaurant», στην παραλία της Καλογριάς στο Λεύκτρο, Μεσσηνίας,…

10 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποκομιδή κλαδιών και προϊόντων καθαρισμού κήπων

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης , του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Ιωάννης Πασπαλιάρης, με…

12 ώρες ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από μια υπέρβαση. Χρειαζόμαστε αυτή την προοπτική

«Το ΠΑΣΟΚ έχει την υποχρέωση, όντας η ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, να ανοίξει το δρόμο…

13 ώρες ago

«Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή» – Γιάννης Μυλωνάκης: Ρεσιτάλ ανευθυνότητας και τοξικότητας με φόντο τις στάχτες

Με μια πολύ αιχμηρή ανακοίνωση η παράταξη «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή», με επικεφαλής της νυν…

14 ώρες ago

Πεζοπόροι Χαλανδρίου: Οι Δράσεις του Συλλόγου Πεζοπόρων Χαλανδρίου για τον Ιούλιο 2024

Ο Σύλλογος Πεζοπόροι Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» ολοκληρώνει το πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα του με μια όμορφη…

19 ώρες ago