Τέλος χρόνου! Τη Δευτέρα ή νέα συμφωνία ή νέο νόμισμα…

0

Όσο και αν μοιάζει πλέον δημοσιογραφικό «κλισέ», οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι την Κυριακή, είναι πιθανότατα οι… κρισιμότερες για την Ελλάδα. Μετά το Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο-πολύ σαφές.

Το πρωί της Τετάρτης, η κυβέρνηση θα κάνει το αίτημα για βοήθεια από τον ESM. Με τις ελληνικές τράπεζες μετά από μια βδομάδα με «ρολά» και capital controls, να ξεμένουν σιγά-σιγά από χρήμα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και μια συμφωνία 2 ετών (σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα), 2 ως 3 ετών, σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Μέχρι την Πέμπτη σύμφωνα με την Ανγκέλα Μέρκελ, μέχρι την Παρασκευή το πρωί σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προτάσεις της στον δρόμο προς μια νέα συμφωνία.

Με βάση τα όσα είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, η βασική συζήτηση γίνεται για την μακροπρόθεση συμφωνία και αν τελικώς αυτή προκύψει τότε –και μόνο τότε- θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, με μια συμφωνία-γέφυρα, η οποία όπως σημείωσε θα συνοδεύεται με προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συμφωνία που θα κληθεί να υπογράψει η Ελλάδα, παρά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μέσω του δημοψηφίσματος, είναι ακόμα πιο βαριά από την πρόταση Γιούνκερ που μπήκε στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Παρά μάλιστα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι η όποια συμφωνία για να υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να περιλαμβάνει και πρόβλεψη συζήτησης αναδιάρθρωσης του χρέους, Τουσκ και Μέρκελ δεν μίλησαν γι αυτό το θέμα, ενώ η αναφορά του Γιουνκέρ μετέθεσε οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα για τον Οκτώβρη.

Επόμενο βήμα –μετά την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων- θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής, σε δύο σκέλη. Μια άτυπη συνεδρίαση με συμμετοχή των 19 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και μια επίσημη με την συμμετοχή και των 28 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων, έδωσαν το στίγμα για τη συμπλήρωση του διλήμματος «Συμφωνία ή…». Σύμφωνα λοιπόν με το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «Έχουμε πλήρες σχέδιο για Grexit», ενώ σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ «χωρίς προτάσεις την Κυριακή, τελειώνουν όλα».

Share.

Comments are closed.