Φρανσουά Ολάντ: Αλέξη, βοήθησέ με για να σε βοηθήσω

0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ είχε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Αλέξη, βοήθησέ με για να σε βοηθήσω» φέρεται να είπε ο γάλλος πρόεδρος στον πρωθυπουργό σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού Le Nouvel Observateur.

Οι δύο ηγέτες άρχισαν να μιλούν στα αγγλικά. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και χωρίς καμία θριαμβευτική διάθεση. «Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και φυσικά στην ευρωζώνη, να μην έχεις καμία αμφιβολία γι’ αυτό» φέρεται να δήλωσε στον γάλλο πρόεδρο, όπως γράφει το γαλλικό περιδικό.

Και προς απόδειξη των λεγομένων του ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα υπέβαλλε την παραίτησή του.

Έπειτα από λίγο, όμως, ο γάλλος πρόεδρος διέκοψε τον έλληνα πρωθυπουργό. Και όπως αναφέρει το περιοδικό, μίλησε σε έναν τόνο που δεν συνηθίζει να μιλάει: «Αλέξη, θα συνεχίσω στα γαλλικά για να μην υπάρχει καμία παρανόηση σχετικά με αυτό που θα σου πω και τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα μεταξύ μας. Εσύ πρέπει στο εξής να κάνεις προτάσεις. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σου. Πρέπει να ξέρεις ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Εάν θέλεις να διαπραγματευτείς σήμερα, πρέπει να το κάνεις σε σοβαρές βάσεις. Είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, αλλά πρέπει να κάνεις κάτι κι εσύ γι’ αυτό. Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω!».

Και διεμήνυσε στον πρωθυπουργό: «Αλέξη, ο χρόνος τελειώνει. Από εδώ και μπρος κάθε ώρα μετράει. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να κινηθείς άμεσα».

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του περιοδικού Le Nouvel Observateur με τίτλο: ««Aide-moi à t’aider !» : ce que Hollande a dit à Tsipras dimanche soir», στα γαλλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.