Ανεβάζει στροφές ο Λαφαζάνης ενόψει… συμφωνίας

0

Μπορεί η συντριπτική υπερίσχυση του «Όχι» στο προχθεσινό δημοψήφισμα να συνιστά αναμφίβολη πολιτική νίκη του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας, όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ήδη, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης -και δη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη– κραδαίνουν το… βροντερό «Όχι» του λαού προκειμένου να προειδοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα πως μία επώδυνη συμφωνία θα περάσει πολύ δύσκολα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του Mega, έδειξε πως ακονίζει το εσωκομματικό μαχαίρι του. Επισήμανε πως διαφωνούσε -και διαφωνεί- και με την πρόταση των 8 δισεκατομμυρίων που είχε στείλει στους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαφωνία του και με μία διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος που συνυπέγραψαν όλα τα κόμματα -πλην ΚΚΕ- έπειτα από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ένα σημείο του κειμένου, όπου περιγράφονταν οι άξονες στους οποίους συμφωνούν όλα τα κόμματα, αναφέρεται ο στόχος των «αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις». «Αυτή είναι ατυχής διατύπωση. Δεν χρειάζονται καθόλου υφεσιακά μέτρα», σχολίασε δηκτικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Παράλληλα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επιβεβαίωσε δια της σιωπής του (ή, τουλάχιστον, δεν μπήκε στον κόπο να διαψεύσει…) τους ισχυρισμούς του παριστάμενου στο πάνελ, Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με τον οποίο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι δεν συνυπογράφει ως συναρμόδιος υπουργός τις υπουργικές αποφάσεις που έχει λάβει από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός του ίδιου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την ανάγκη η επόμενη συμφωνία να είναι «ελαφρύτερη» από τα σχέδια που είχαν παρουσιαστεί πριν το δημοψήφισμα, υπογραμμίζουν όλοι οι «λαφαζανικοί», αναφερόμενοι όχι μόνο στην συμπερίληψη του χρέους ή στο αναπτυξιακό πακέτο, αλλά ακόμη και στο δημοσιονομικό κομμάτι.

Με βάση τα παραπάνω, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν σκηνές από το μέλλον: ο πρωθυπουργός φέρνει μία σκληρή συμφωνία στη Βουλή, οι «λαφαζανικοί» -αλλά και άλλοι βουλευτές που θα αισθανθούν «απελευθερωμένοι» από την στάση των βουλευτών της «Αριστερής Πλατφόρμας»- καταψηφίζουν αυτή τη συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται ως ο μόνος υπερασπιστής του «βροντερού Όχι» του προχθεσινού δημοψηφίσματος…

Share.

Comments are closed.