Σαν έτοιμος από καιρό ο πρωθυπουργός μία από τις πρώτες κινήσεις του μετά το χθεσινό «Όχι» στο δημοψήφισμα ήταν να ζητήσει και να πάρει την παραίτηση Βαρουφάκη.
Σαν έτοιμος από καιρό ο πρωθυπουργός μία από τις πρώτες κινήσεις του μετά το χθεσινό σαρωτικό «Όχι» στο δημοψήφισμα που τον ανέδειξε σε κυρίαρχο των ενδοκυβερνητικών εξελίξεων ήταν να ζητήσει και να λάβει τελικά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
Η είδηση μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Ο πρώην πλέον ΥΠΟΙΚ εδώ και καιρό με μία σειρά αμφιλεγόμενες και συγκρουσιακές δηλώσεις του είχε μπει στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου.
Επί της ουσίας η περιθωριοποίησή του στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και η ανάδειξη των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργου Χουλιαράκη, προμήνυε τα επερχόμενα. Για τους γνωρίζοντες ήταν απλά θέμα χρόνου. Το δημοψήφισμα και η απόλυτη επικράτηση του «Όχι» ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας για τις κινήσεις απεμπλοκής των τελματωμένων διαπραγματεύσεων με εταίρους και δανειστές.
Η πρώτη κίνηση στη σκακιέρα ήταν η ανακοίνωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Η δεύτερη η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη και η τρίτη η ανακοίνωση του νέου ΥΠΟΙΚ.
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Γιάνη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο μόνος που χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος έμεινε για πολύ ώρα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον πρωθυπουργό. Ήταν η συνάντηση που «τέλειωσε» επί της ουσίας τον Γιάνη.
Προηγουμένως βέβαια χρειάστηκε ο πληθωρικός πρώην πλέον ΥΠΟΙΚ να υποπέσει σε μία σειρά από σοβαρότατα σφάλματα:
Πρώτον η δήλωσή του για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IoU, ήταν μια βόμβα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα μάλιστα που τα ATM στέγνωναν στην κυριολεξία από μετρητό και ο κόσμος περίμενες στις ουρές για τα 60 ευρώ. Η δικαιολογία ότι η δήλωση ήταν προγενέστερη της τραπεζικής αργίας και των capital controls δεν έπεισε κανέναν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Του ζητήθηκε μάλιστα να προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση των σχετικών πληροφοριών.
Δεύτερον, η χθεσινή δήλωσή-διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πριν ακόμη μιλήσει ο πρωθυπουργός ήταν ένα ακόμη ατόπημα του κ. Βαρουφάκη. Δήλωση στον ίδιο σκληρό και επικριτικό τόνο έναντι των δανειστών που από το Μαξίμου θεωρήθηκε και όχι άδικα ότι προκαλεί νέα προβλήματα στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.
Μια δήλωση που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας Von der Leyen η οποία δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neuen Presse, ότι «Η δήλωση του Βαρουφάκη αποτελεί κοροϊδία για αυτούς που υποφέρουν από την τρομοκρατία».
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι κ. Βαρουφάκης ήταν ο βασικός υποστηρικτής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και της «δημιουργικής ασάφειας» που τη συνόδευε, ενώ και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί σύμφωνα με πληροφορίες προσέρχονταν στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο με άγριες διαθέσεις για τον Γιάννη Βαρουφάκη.