Τα 4 σενάρια της αυριανής μέρας του δημοψηφίσματος

0

Η επιμονή του Πρωθυπουργού στη διενέργεια δημοψηφίσματος και η υπεράσπιση του «ΟΧΙ» από τον Αλέξη Τσίπρα κάνει φανερό ότι ο κυβερνών συνασπισμός δίνει από την πλευρά του στην εκλογική μάχη της Κυριακής τα χαρακτηριστικά της «μάχης των μαχών» για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Έτσι μέσα από τη δραματική εικόνα που παρουσιάζεται με τους συνταξιούχους στην ουρά των τραπεζών αναμένοντας να πάρουν το πολύ 120 ευρώ από τις συντάξεις τους αλλά και της εσωτερικής στάσης πληρωμών που έχει επιβληθεί στην χώρα από τους τραπεζικούς ελέγχους κεφαλαίων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το «ΟΧΙ» θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την ίδια στιγμή που οι φωνές από αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που υποστηρίζουν ότι ένα «ΟΧΙ» κόβει τον δρόμο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο Μαξίμου είναι να δώσουν την μάχη για το «ΟΧΙ» επενδύοντας κυρίως στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Αυτό το κάνουν διότι εκτιμούν ότι διατηρεί μεγάλα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, αυτή του ΝΑΙ που πιστεύουν ότι δεν έχει αξιόπιστα πολιτικά πρόσωπα με αποτέλεσμα οι πολίτες να αποστρέφονται στην ιδέα της υποστήριξης μίας επιλογής που δεν θα μπορέσει να τους αντιπροσωπεύσεις αξιόπιστα την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση και με κάθε αποτέλεσμα στο Μαξίμου σχεδιάζουν να κρατηθούν στην εξουσία τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο διευρύνοντας την επιρροή στο λαό αξιοποιώντας την παρέμβαση στο κράτος. Τούτο πιστεύουν ότι θα το κερδίσουν διατηρώντας αρραγές το μέτωπο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Με αυτή τη λογική το γραφείο του Πρωθυπουργού εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση – από τις λίγες που έχουν εκδοθεί – στην οποία αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στα κονδύλια των αμυντικών δαπανών, ώστε να ικανοποιηθεί το πιεστικό αίτημα του υπουργού Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος απείλησε ακόμα και με παραίτηση θέτοντας βέτο στην πρόταση που έστειλε το Μ. Μαξίμου στον Ζ.Κ. Γιούνκερ όπου περιελάμβανε την περικοπή κατά 200 εκ. ευρώ των αμυντικών δαπανών.

Τα τέσσερα σενάρια της επόμενης ημέρας

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση μπορούμε να πούμε ότι ο σχεδιασμός του Μαξίμου για την επόμενη μέρα των εκλογών περιλαμβάνει τέσσερα σενάρια.

  • 1ο Σενάριο. Υπερίσχυση του ΝΑΙ: σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη η κυβέρνηση παραμένει στην θέση της την επόμενη μέρα με την υποχρέωση να καταθέσει τη συμφωνία στη Βουλή καθώς υποστηρίζει ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι πιο ισχυρή με την υποχρέωση να εφαρμόσει τους νόμους που προκύπτουν από την συμφωνία. Σε μία τέτοια περίπτωση κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογηθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Είτε με την δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων για να γίνουν εκλογές είτε με την παρουσίαση της ανάγκης να υπάρξει χρόνος για να στηθούν κάλπες καθώς δεν θα μπορούσαν να στηθούν μέσα στο καλοκαίρι προκαλώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα στον τουρισμό, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία με στόχο να αξιοποιήσει τον χρόνο και τον κρατικό μηχανισμό.
  • 2ο Σενάριο. Υπερίσχυση του ΝΑΙ: στο Μαξίμου επεξεργάζονται και δεύτερο σενάριο για την υπερίσχυση του ΝΑΙ που όμως θα οδηγήσει και αυτό σύντομα σε κάλπες και εκλογές. Σύμφωνα με εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος όπου θα έχει επικρατήσει το «ΝΑΙ», ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταθέτει την εντολή προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως σύμφωνα με αυτό το σενάριο δεν θα συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια με αποτέλεσμα να χρειάζονται βουλευτές από το κυβερνών κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμβολή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Αυτό το σενάριο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κάλπες ακόμα και στις 2 Αυγούστου αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού. Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει φραγμό στους σχεδιασμούς των κομμάτων που υποστηρίζουν το «Ναι» για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου για την ηγεσία της οποίας συζητούνται τα ονόματα του Γ. Καμίνη, του Γ. Μπουτάρη, του Γ. Στουρνάρα ο οποίος δεν επιθυμεί να φύγει από την Τράπεζα της Ελλάδας ακόμα και του Π. Πικαραμμένου.  
  • 3ο Σενάριο. Υπερίσχυση του «ΟΧΙ»:η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας νέα συμφωνία με τους δανειστές. Στόχος των συζητήσεων που θα επανεκκινηθούν την επόμενη μέρα είναι η ενίσχυση και άμεση λειτουργία των τραπεζών και κατόπιν η ομαλοποίηση της Οικονομίας. Η πιθανή συμφωνία πάντως σε αυτή την περίπτωση θα είναι εξίσου επώδυνη, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός σε παραχωρήσεις. Το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι θα κληθεί σε δεύτερη φάση να νομιμοποιήσει την όποια συμφωνία από τη Βουλή και αυτό είναι διόλου βέβαιο ότι θα γίνει «αναίμακτα» κάτι  που σημαίνει ότι οι εσωτερικές αναταράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές.
  • 4ο Σενάριο. Υπερίσχυση του «ΟΧΙ» με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις: στο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα σενάρια ακόμα και αυτό του να υπερισχύσει το «ΟΧΙ» και να εκληφθεί από τους δανειστές ως άρνηση του λαού για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την αλλαγή νομίσματος.
Share.

Comments are closed.