Με άρθρο του που δημοσιεύεται στα Νέα, ο Κώστας Λαλιώτης δηλώνει ότι συναρτά την ψήφο του με γεωπολιτικά και γεωοικονομικά κριτήρια για τη θέση της χώρας μας, με ιστορικές αναφορές για την πολιτισμική ταυτότητα και προοπτική των Ελλήνων, με εγγυητικές αναφορές για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ασφάλειά μας.
Και ανοίγει έναν μίνι-διάλογο με τον Διονύση Σαββόπουλο ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι δεν φοβάται τη δραχμή, ούτε το ευρώ «που σαφώς το προτιμώ» όπως λέει, αλλά φοβάται τον διχασμό.
Διαβάστε το άρθρο του Κώστα Λαλιώτη
Έχουμε συρθεί σε ένα σουρεαλιστικό δημοψήφισμα έξι ημερών, που συσκοτίζει και παγιδεύει την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Το κείμενο του ψηφοδελτίου είναι ακατάληπτο. Το ερώτημα είναι παραπλανητικό και πλαστό. Όμως αυτή την ύστατη ώρα και την οριακή κατάσταση τα διλήμματα είναι υπαρκτά και δραματικά.
Η απάντηση όλων των πολιτών θα συμπυκνωθεί είτε σε ένα μεγάλο ΝΑΙ είτε σε ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Οφείλουμε όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά και μαζικά γιατί κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος και θεατής, να σφυρίζει αδιάφορα, να μην παίρνει ανοιχτά και καθαρά θέση.
Η ψήφος όλων των πολιτών έχει ιστορική φόρτιση και ανεπανάληπτη αξία, ανεξάρτητα από το γιατί και τι θα ψηφίσουμε.
Προσωπικά συναρτώ την ψήφο μου με γεωπολιτικά και γεωοικονομικά κριτήρια για τη θέση της χώρας μας, με ιστορικές αναφορές για την πολιτισμική ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας και των Ελλήνων, με εγγυητικές αναφορές για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ασφάλειά μας, με απαιτητά πρότυπα και κεκτημένα βιώσιμης ανάπτυξης για μια ανοιχτή κοινωνία συνοχής, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Ψηφίζω ΝΑΙ στην ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο γίγνεσθαι της Ενωμένης Ευρώπης.
Ψηφίζω ΝΑΙ στην ισότιμη και ενεργή συμμετοχή στην ευρωζώνη και το ευρώ.
Με το δικό μου ΝΑΙ απαιτώ έναν έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό που θα ανοίγει δυναμικά θετικούς εναλλακτικούς δρόμους μέσα στην Ευρώπη και μαζί με τους λαούς της Ευρώπης.
Με το δικό μου ΝΑΙ απαιτώ με γρήγορους και εντατικούς ρυθμούς μια συμφωνία με αμοιβαιότητα στις ευθύνες, στις υποχρεώσεις και στους όρους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και την Ενωμένη Ευρώπη.
Με το δικό μου ΝΑΙ απαιτώ μια συμφωνία που θα ισοδυναμεί με μια σταθερή και βιώσιμη λύση για τη χώρα μας, την οικονομία, την κοινωνία μας και τον λαό μας.
Αυτή η λύση για να έχει συνέχεια και κλιμάκωση οφείλει να θέτει ορατούς και συγκεκριμένους στόχους με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα τεκμηριωμένων δεσμεύσεων, συνολικών διαθέσιμων πόρων και συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για τις απαιτούμενες απαραίτητες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για την αναδιάρθρωση και σημαντική απομείωση του δημοσίου χρέους.
Οι Έλληνες ας δούμε τον ευρωπαϊκό χώρο ως μια διαρκή πρόκληση, ως ένα ανοιχτό πεδίο αγώνα για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Είναι στο χέρι μας να ενώσουμε τις φωνές μας και τις αγωνίες μας μαζί με τις φωνές και τις αγωνίες των λαών και των πολιτών της Ευρώπης, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της Ενωμένης Ευρώπης και των θεσμών της, να υποτάξουμε σε δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία τις αυτονομημένες και προκλητικές «ελίτ» της Ευρώπης. Ιδού λοιπόν ένα πεδίο δόξης λαμπρό.
Με δεδομένη την επικίνδυνη ρευστότητα στη νευραλγική και εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με δεδομένες τις συνακόλουθες ανοιχτές προ- κλήσεις κατά της χώρας μας, η απομόνωση από τις δομές και τους θεσμούς της Ευρώπης καθιστά την πατρίδα μας αδύναμη, εκτεθειμένη και ευάλωτη.
Γιατί εγκλωβίζουν την Ελλάδα στο «σπιράλ του θανάτου», της διαρκούς ύφεσης, της οικο- νομικής αποδιάρθρωσης και των ασύμμετρων κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης.
Γιατί καταδικάζουν όλους τους Έλληνες στη δίχως όρια και χωρίς τέλος λιτότητα, ανεργία και φτωχοποίηση.
Γιατί κλείνουν και στερούν τους ορίζοντες και τα κεκτημένα ζωής των νέων γενιών.
7 Το δικό μου ΝΑΙ ισοδυναμεί με την ακύρωση κάθε σχεδίου για Grexit που προωθούν μεθοδικά υπαρκτά οικονομικά συμφέροντα κυρίως έξω αλλά και μέσα στην Ελλάδα.
Το δικό μου ΝΑΙ ισοδυναμεί με το ΟΧΙ στα σχέδια για το Grexit που επεξεργάζονται με πρώτο θύμα την Ελλάδα και τελικό θύμα τη συνοχή της Ενωμένης Ευρώπης, την Ευρώπη τόσο οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της ευρωζώνης με προεξάρχοντα τον κ. Σόιμπλε και τους συμμάχους του όσο και τα ακροδεξιά εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα στη Γαλλία με τη Λεπέν, στην Αγγλία με τον Φάρατζ, στην Ιταλία με τη Λέγκα του Βορρά και τον Μπέπε Γκρίλο, στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή.
«Δεν φοβάμαι τη δραχμή.
Δεν φοβάμαι το ευρώ, που σαφώς το προτιμώ.
Φοβάμαι μόνο τον διχασμό που τρέχει στο αίμα μας».
Ο Διονύσης, ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή διαφωνείς, δεν σε αφήνει ποτέ ουδέτερο. Ανάβει πάντα έναν σπινθήρα στις σκέψεις μας και στα αισθήματά μας.
Νιώθω την ανάγκη, παίρνοντας «αυθαιρέτως» την άδεια από τον ποιητή και συνθέτη, να σχολιάσω τη δήλωσή του ανοίγοντας έναν διάλογο.
Αγαπητέ Διονύση,
Έχω μια επισήμανση για τη φράση σου: «Δεν φοβάμαι τη δραχμή».
Έχω τη γνώμη ότι η επιστροφή στη δραχμή προκαλεί, πέρα από μια συναισθηματική νοσταλγία, και έναν δικαιολογημένο φόβο. Προκαλεί σοκ και δέος γιατί ουσιαστικά, συμβολικά και σημειολογικά σηματοδοτεί μια επιστροφή, που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τη φαντασιώνει και την εκλαμβάνει ως αποτυχία, ως περιπέτεια, ως αναχρονισμό, ως ματαίωση προσδοκιών, ως χρεοκοπία, ως μια απειλή καταστροφής.
Αγαπητέ Διονύση, συμφωνώ με τη θέση σου όπως τη συνοψίζεις σε λίγες λέξεις «Δεν φοβάμαι το ΕΥΡΩ, που σαφώς προτιμώ».
Αγαπητέ Διονύση, οφείλουμε να σε ευχαριστήσουμε όλοι μας, ανεξάρτητα αν ψηφίζουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ, για το εγερτήριο μήνυμά σου, που η κάθε λέξη του ηχεί σαν καμπάνα, «Φοβάμαι μόνο τον διχασμό, που τρέχει στο αίμα μας».
Πιστεύω ότι μετά το αποτέλεσμα, πέρα από τις πολιτικές σηματοδοτήσεις του, δεν πρέπει ψυχικά και συναισθηματικά να επικρατήσουν φίλαθλες και βάρβαρες συμπεριφορές «νικητών και ηττημένων», με διαθέσεις στιγματισμού, ρεβανσισμού και διχασμού.
Οφείλουμε όλοι μας ως πολίτες να είμαστε ομόθυμοι και ομόψυχοι, με αφύπνιση και εγρήγορση για νικηφόρες, δημιουργικές και ελπιδοφόρες μάχες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα θεσμικά όργανα της Ενωμένης Ευρώπης και της ευρωζώνης. Αυτό το ομόθυμο και ομόψυχο φρόνημα του ελληνικού λαού να δώσει νόημα στην απαίτηση των πολιτών να υπάρξει ουσιαστικός και θετικός διάλογος ανάμεσα στις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και τους κοινωνικούς φορείς με άμεσο στόχο τη συνεννόηση, τη συνεργασία και την κοινή δράση γι’ αυτά που μας ενώνουν (… ευτυχώς είναι μάλλον πολλά και σημαντικά…).
Σαφώς υπάρχουν διαφορές, αντιθέσεις και διαφορετικές ιδέες και επιλογές που πυροδοτούν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.
Σε μια ανοιχτή δημοκρατία μπορεί και πρέπει να είμαστε διαφορετικοί και αντίπαλοι. Όμως δεν πρέπει να είμαστε εχθροί για πάντα και για τα πάντα με όρους ακραίας πόλωσης και εμφύλιας σύρραξης.
Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ των πολιτών, τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ των πολιτικών κομμάτων μπορεί να αθροίζονται μαζί και να καταγράφονται ως ενιαία ποσοστά, αλλά ευτυχώς δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ τα ίδια.
Οφείλουμε ως ελεύθεροι και δημοκράτες πολίτες, ως άνθρωποι με αρχές, αξίες, ευ- αισθησίες και ευθύνες να σεβόμαστε τον άλλον και τους άλλους, με τις επιλογές τους και την ψήφο τους.
Δεν πετροβολώ κανέναν, δεν φτύνω και δεν λιντσάρω ιντερνετικά τους άλλους και δεν πυροβολώ κανέναν για τις ιδέες, τις απόψεις, τις θέσεις και την ψήφο του, ακόμα και αν υποστώ όλα αυτά από άλλους είτε επώνυμα είτε πολύ χειρότερα ανώνυμα, χωρίς υπογραφή και πρόσωπο.
Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», που έχει επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού…
Οι γυναίκες εξακολουθούν να γίνονται στόχοι βίας ακόμα και μετά από καταγγελίες, δείχνοντας σοβαρά κενά…
Μετά τις χθεσινές, ραγδαίες εξελίξεις και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά,…
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εξέλιξη βρίσκεται…
Σε μια ακόμα ακραία τοποθέτηση η Αφροδίτη Λατινοπούλου με βίντεο στα social media, ζητά με προκλητικό τρόπο…
Με την άνοδό του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 η χώρα μας, και μαζί της…