Κίνδυνος για τις καταθέσεις των Ελλήνων & στο εξωτερικό

0

Το… ραβασάκι από τον EFSF έφτασε στην Αθήνα μας πληροφορεί το thetoc.gr, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με αποστολέα τον αρμόδιο επίτροπο Μοσκοβισί. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:

Ανά πάσα ώρα και στιγμή ο μεγαλύτερος μας πιστωτής μπορεί να κηρύξει άμεσα απαιτητά δάνεια ύψους 140 δισ. ευρώ. Προβλέπεται εξάλλου στη σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος. Και πρόκειται στην ουσία για το πρώτο νομικό βήμα για την πτώχευση της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ετοιμάζονται, αν μάλιστα δεν υπάρξει συμφωνία, να τραβήξουν την πρίζα, να αφαιρέσουν και το καλαμάκι με το οποίο αναπνέει η ελληνική οικονομία. Οι συνέπειες; Θα καταρρεύσουν τα ελληνικά ομόλογα και θα καταστούν ληξιπρόθεσμα, ακόμα και εκείνα που είναι σε χέρια ιδιωτών,  συμπαρασύροντας τις ελληνικές τράπεζες και ολόκληρο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι οι δανειστές αποκτούν το δικαίωμα να στραφούν με νομικές διαδικασίες έναντι περιουσιών και assets του ελληνικού κράτους αλλά και Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, για παράδειγμα εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο εξωτερικό, και σε επενδυτικά προϊόντα, κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα, ακόμη και καταθέσεις ελληνικής ιδιοκτησίας στις ξένες τράπεζες και τις διεθνείς αγορές.

Είναι προφανές ότι οι  διαδικασίες που μπορεί να δρομολογηθούν αν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μπορεί να είνα εκρηκτικές και όπως λένε στελέχη των Βρυξελλών η πλήρης κατάρρευση  της κρατικής και ιδιωτικής οικονομίας της Ελλάδας  μπορεί αναγκαστικά να  οδήγησε στηνέκδοση νέου νομίσματος. 

Είχαν προειδοποιήσει

Η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται από την ακαριαία αντίδραση των πιστωτών και ως συνήθως αξιωματούχοι έκαναν λόγο ως εκβιαστική κίνηση ενόψει δημοψηφίσματος,

Ωστόσο πέρα από τους όρους της σύμβασης, οι αρμόδιοι από την πλευρά των δανειστών είχαν ρίξει προειδοποιητικές βολές πολύ πριν προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. 

Από τα τέλη Μαΐου, ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

Αλλά και στις 25 Ιουνίου, πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο Ρέγκλινγκ είχε τονίσει ότι αν δεν πληρωθεί η δόση στις 30 Ιουνίου, ο ΕSM θα μπορούσε από την επόμενη μέρα να ζητήσει τα 140 δισ. της οφειλής.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει και η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως θα κινήσει άμεσα την αντίστοιχη διαδικασία του ΔΝΤ εφόσον η Αθήνα δεν πλήρωνε την δόση προς το Ταμείο.

Η δόση στο ΔΝΤ δεν πληρώθηκε, η Λαγκάρντ κίνησε αμέσως τις διαδικασίας και κάπως έτσι φτάσαμε στην Παρασκευή. Το μεσημέρι ο Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε  πως το EFSF θα κάνει απαιτητό ολόκληρο το χρέος των 140 δισ. και τα μεσάνυχτα έφτασε η επιστολή Μοσκοβισί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, επισημοποιώντας τις αξιώσεις των πιστωτών.

Share.

Comments are closed.