Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η χώρα με τις τράπεζες να βρίσκονται σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων και την οικονομική δραστηριότητα να μπαίνει στον πάγο.
Σε αυτό που πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν «αχαρτογράφητα νερά» εισέρχεται από τη Δευτέρα η χώρα με τις τράπεζες να βρίσκονται σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων και την οικονομία να αναμένεται να δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα, αφού ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας μπαίνει στον πάγο.
Την απόφαση για τραπεζική αργία μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και επιβολή capital controls εισηγήθηκε το απόγευμα της Κυριακής το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, ενώ σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη, κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και τα ΑΤΜ τα οποία αναμένεται να ανοίξουν την Τρίτη μετά την επιβολή του πλαφόν στις αναλήψεις. Κλειστό αναμένεται να παραμείνει τη Δευτέρα και το χρηματιστήριο Αθήνων.
Το όριο των ημερήσιων αναλήψεων έχει ορισθεί στα 60 ευρώ, ενώ -σύμφωνα με το Reuters- οι κάτοχοι καρτών από τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μέχρι το ανώτατο όριο που έχουν θέσει οι τράπεζές τους.
Το λεπτομερές πλάνο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά την τυπική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της απαιτούμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Πόσο εύκολη είναι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων
Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η άρση τους δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου για παράδειγμα, τα capital controls που επιβλήθηκαν το 2013 καταργήθηκαν πλήρως τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή περίπου δύο χρόνια μετά. Ο λόγος αυτής της δυσκολίας έγκειται στο ότι ο φόβος πως μια πιθανή άρση τους ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εκροές παραμένει υπαρκτός για αρκετό διάστημα μετά την επιβολή τους. Παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν αρκετά διαφορετική – αφού περιελάμβανε και κούρεμα καταθέσεων – η επιβολή των σχετικών περιορισμών στην Κύπρο οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας.