Categories: Οικονομία

Ποιες είναι οι παρασκηνιακές κινήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς

Με την επιβολή περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και τα ρολά κατεβασμένα στις τράπεζες θα πορευτεί η Αθήνα μέχρι την Κυριακή -τουλάχιστον- ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές με στόχο να βρεθεί έστω και την ύστατη ώρα η «χρυσή τομή».

«Ανοιχτός δίαυλος» μοιάζει να υπάρχει στο παρασκήνιο μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών παρά την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα: Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «παγώσει» την χρηματοδότηση προς τις ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έβαλε την Αθήνα στην «γωνία» και την ανάγκασε να πάρει αποφάσεις για «λουκέτο» στις τράπεζες και να υιοθετήσει capital controls.

Ο Πρωθυπουργός με βαριά την σκιά της συγκεκριμένης εξέλιξης γνωστοποίησε ότι έκανε αίτημα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση του Προγράμματος και ίσως δεν ήταν τυχαίο που λίγη ώρα μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ – σύμφωνα με πηγές του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF- προσανατολίζεται στην έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου την Τρίτη, 30 Ιουνίου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και επομένως, από την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, η χώρας θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Η «ανοιχτή κόντρα» πάντως ανάμεσα στην Κομισιόν και την Αθήνα δεν αφήνει επί του παρόντος και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς λίγες ώρες πριν την εκπνοή της παράτασης του Προγράμματος χωρίς νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς, η Επιτροπή δημοσίευσε τις τελευταίες προτάσεις των τριών θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες τέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup της 27ης Ιουνίου με προφανή στόχο να «εκθέσει» την ελληνική πλευρά που ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως οι δανειστές  έβαλαν στο τραπέζι ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία σε μια προσπάθεια να πλήξουν την «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Έτσι, η Κομισιόν θέλησε να δείξει πως με τις τελευταίες προτάσεις η πλευρά των θεσμών υπαναχωρούσε στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων (13% αντί για 23% που προέβλεπε αρχικά).

Παράλληλα, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.

Γίνεται αναφορά στην αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ κάνει αναφορά σε διαδικασία πώλησης αδειών για κινητή τηλεφωνία 4G και 5G

O πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή του στο twitter τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί την πρόταση «για ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας».

Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου καθώς και τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Επιτροπή.

Οι συζητήσεις επί του σχεδίου ήταν συνεχείς την Παρασκευή το βράδυ με τις ελληνικές αρχές, εν όψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου. Αυτό που είχαν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα οδηγούσε σε μια περιεκτική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα περιλάμβανε μόνο τα κοινά συμφωνημένα μέτρα, αλλά θα αντιμετώπιζε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, αναφέρει η Επιτροπή, περιλάμβανε στήριξη για ένα αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα από την Κομισιόν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κηφισιά: Μαθητές καταπλακώθηκαν από αυλόπορτα σε δημοτικό σχολείο – Στο Παίδων Πεντέλης ο ένας 9χρονος μαθητής

Τρεις μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, τραυματίστηκαν, όταν καταπλακώθηκαν από πόρτα στο σχολείο τους.…

4 ώρες ago

Θόδωρος Τσίκας*: Το «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου»

Είναι βέβαιο ότι την τελευταία περίοδο, έχουν αρχίζει να εμφανίζονται κάποιες τριβές της χώρας μας…

5 ώρες ago

Χάρης Δούκας: Οι δημοτικές αρχές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν [Βίντεο]

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε χθες στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action…

10 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ψηφιακό σχολείο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης

Μετά το Ψηφιακό Σχολείο, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2010, δεν είχαμε ένα δεύτερο «κύμα…

10 ώρες ago

Παρουσίαση βιβλίου «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1833-1896» του Λευτέρη Παπακώστα στην Πεντέλη

Ο Εκδοτικός Οργανισμός «ΑΓΓΕΛΑΚΗ» γνωστοποιεί ότι την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του…

10 ώρες ago

Παύλος Χρηστίδης*:  Πατριωτική Αυτοπεποίθηση

Έπειτα από πολλά συναπτά έτη, κατά τα οποία ο ελληνικός λαός βίωσε με τον χειρότερο…

1 ημέρα ago