Κατακλυσμιαίες αναμένεται να είναι τις ερχόμενες ημέρες οι πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα ακόμη και κυβερνητικής σταθερότητας πριν την Κυριακή 5 Ιουλίου οπότε και έχει προγραμματιστεί να στηθούν οι κάλπες προκειμένου οι πολίτες να πουν ναι ή όχι στο σχέδιο των δανειστών.
Το κρίσιμο θέμα σχετίζεται με την ρευστότητα και τη λειτουργία των τραπεζών. Την Τρίτη λήγει το υφιστάμενο Πρόγραμμα Διάσωσης και η ΕΚΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα Τσίπρα να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες για ακόμη δύο εβδομάδες μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Η στάση του Μάριο Ντράγκι, εκτιμάται ότι θα είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη σκληρή στάση των εκπροσώπων των άλλων Θεσμών. Το γεγονός ότι στο Euroworking Group, που συνεδρίασε χθες, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για παράταση, ενώ το Eurogroup δεν επέτρεψε στον Βαρουφάκη να συμμετάσχει στη συνεδρίασή του επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο Μάριο Ντράγκι, ακόμη και να ήθελε, δεν πρόκειται να παραβιάσει το Καταστατικό της ΕΚΤ συνεχίζοντας, και μετά τη λήξη του Προγράμματος, να παρέχει ρευστότητα.
Από τη στιγμή που θα διακοπεί η ρευστότητα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ, ενώ με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να πληρώσει και το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου στους δημοσίους υπαλλήλους. Η χρηματοπιστωτική ασφυξία θα είναι λοιπόν πλήρης.
Πάντως, κάποιοι κάνουν πιο εφιαλτικό το σενάριο καθώς υποστηρίζουν ότι εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος υπερανάληψης καταθέσεων τη Δευτέρα, κάτι που σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών κύκλων δεν απέχει της πραγματικότητας, ενδέχεται να υπάρξει σύσταση από τον SSM, τον οργανισμό που ασκεί την εποπτεία στις ευρωπαϊκές τράπεζες, να μην ανοίξουν τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί να επιβάλει capital control.
Αν πάντως τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα που τους έχουν ήδη υποβληθεί για ανάληψη χρημάτων το κλείσιμό τους θα είναι αναπόφευκτο και σε συνδυασμό με το τέλος του Προγράμματος Διάσωσης την Τρίτη η ερχόμενη Τετάρτη θα είναι μια εφιαλτική μέρα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τα πάντα, τέσσερεις μέρες, πριν το δημοψήφισμα θα βρίσκονται στον αέρα. Και φυσικά με τον τουρισμό, μεσούντος του θέρους, να δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Εάν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν το δημοψήφισμα εκ των πραγμάτων θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Θα αντέξει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τέτοιες ακραίες καταστάσεις; Δεν είναι σίγουρο, χωρίς την παροχή βοηθείας από τα άλλα κόμματα και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ του “όχι” δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα καθώς την φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τους Θεσμούς.
Αν επικρατήσει το “ΟΧΙ” η κυρίαρχη εκτίμηση που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι οι εταίροι-δανειστές δεν πρόκειται να αλλάξουν το σχέδιό τους και το μόνο που θα απομένει στη χώρα θα είναι η έξοδος από το ευρώ και ενδεχομένως η αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Η προοπτική αυτή είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία ακόμη και σε βουλευτές, στελέχη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως στις λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές, οι ηγεσίες των οποίων τις τελευταίες ώρες έχουν πολλαπλασιάσει τις παρασκηνιακές επαφές για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τις “επόμενης μέρας” και ιδιαίτερα αν ανακύψει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας. Η πιθανότητα η φυγή προς τα μπρός που επιχείρησε με το δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας να εξελιχθεί σε παγίδα για τον ίδιον και την κυβέρνησή του είναι πλέον πολύ ισχυρή..