Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο τον ELA και ο Βαρουφάκης διαφωνεί με capital controls

0

Αμετάβλητο αποφάσισε να διατηρήσει το ύψος της έκτακτης παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αντίθετος με την επιβολή capital controls, και επισημαίνει πως ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή τους.

Στο μεταξύ, για λήψη «όλων των αναγκαίων μέτρων» ώστε να διασφαλιστεί η «χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.

Τι σημαίνει η απόφαση

Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης συνεχών αναλήψεων των καταθετών από τα ATMs, δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Η διατήρηση του ELA στα επίπεδα της Παρασκευής σημαίνει ότι μέχρι την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ η διαθέσιμη ρευστότητα θα συνεχίσει να μειώνεται ισόποσα με τις αναλήψεις από τις τράπεζες. Ήδη το εναπομείναν ποσό ρευστότητας σύμφωνα με αναφορές τραπεζικών στελεχών δεν υπερβαίνει πολύ το ένα δις. ευρω.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του αλλά μέχρι να γίνει αυτό και με τους υφιστάμενους λόγους που οδήγησαν στο «πάγωμα» του ELA να παραμένουν, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε μέτρα διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ήτοι, μέτρα τα οποία είτε με την «αργία»  των τραπεζών είτε με την ενεργοποίηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα διασφαλίσουν την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αλλά με περιοριστικούς όρους. Στις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να κινηθεί το ΥΠΟΙΚ μετά από την σύγκλιση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας πριν από την έναρξη της πρώτης εργάσιμης ημέρας αύριο, Δευτέρα.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία

Στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τραπεζικών παραγόντων που μετέχουν στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειες και του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη – δεδομένων των δηλώσεών του – παραμένει άγνωστο το τι μπορεί να συμβεί τη Δευτέρα εφόσον οι τράπεζες ανοίξουν χωρίς επάρκεια κεφαλαίων.

Όπως υποστηρίζει διοικητικό στέλεχος μεγάλης συστημικής ιδιωτικής τράπεζας, η εξάντληση των διαθέσιμων κεφαλαίων στην διάρκεια της ημέρας θα υποχρεώσει τα καταστήματα να διακόψουν τις εργασίες. Κάτι που συνέβη στο παρελθόν με ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες στην Αργεντινή.

Τραπεζικοί κύκλοι όμως που βρίσκονται σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούν ότι αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλωσόρισε σήμερα τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της αντοχής των οικονομικών της ζώνης του ευρώ και ότι παραμένουν έτοιμοι να λάβουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της Ε.Ε. για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015).

Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές συνέπειες για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ στην αγγλική γλώσσα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση από τα κράτη μέλη στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Διαψεύδει τα περί επιβολής capital controls o Γ. Βαρουφάκης

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

«Αντίθετα», επισημαίνεται ότι «επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της

O διάλογος που… διαψεύδει ο Γ. Βαρουφάκης

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του BBC με αναρτήσεις τους στο twitter έφεραν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει στη διάρκεια της νύχτας την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα».
Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού στο BBC o δημοσιογράφος τον ρωτά: Θα ανοίξουν αύριο οι ελληνικές τράπεζες και θα επιβληθούν capital controls;

Και ο Γ. Βαρουφάκης απαντά: «Αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε απόψε με τις αρμόδιες αρχές σε Αθήνα και Φρανκφούρτη. Η άποψή μας είναι ότι μια νομισματική ένωση που δεν μπορεί να εγγυηθεί την λειτουργία των τραπεζών, ειδικά με το πρόσχημα ότι οι Έλληνες είχαν τo θράσος να απαιτήσουν να έχουν λόγο στο μέλλον τους, συνεπάγεται τεράστια άρνηση της βασικής αρχής μιας νομισματικής ένωσης, ειδικά ανάμεσα σε δημοκρατικά κράτη-μέλη».

Επιπλέον, όπως μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου του BBC, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «αποκρουστικό» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης κεφαλαίων προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι «αν αυτό συμβεί, η Ευρώπη θα έχει αποτύχει»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner