Angela Merkel: Πρώτα από την ελληνική Βουλή κι έπειτα όλα τα άλλα

0

Για ικανό αλλά όχι επαρκές βήμα προόδου, έκαναν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισαν “καλή βάση” για συζήτηση τη νέα ελληνική πρόταση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως απαιτείται ακόμα “πολλή δουλειά” για την επίτευξη συμφωνίας, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει “η συμφωνία πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από το ελληνικό κοινοβούλιο”.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα. 

Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε στη συνέντευξή της μετά από τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την ανάγκη η ελληνική βουλή να εγκρίνει τους όρους διάσωσης προτού τα κοινοβούλια της ευρωζώνης εγκρίνουν τη συμφωνία βοήθειας.

Όπως τόνισε, θέλει το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική συμφωνία πρέπει να δίνει ορατότητα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Επίσης διευκρίνισε πως η συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να “λειτουργήσει” με τα υπόλοιπα κεφάλαια από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας.

Το πιο σημαντικό, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, είναι ότι έγιναν νέες προτάσεις. Οι θεσμοί “θα μας ενημερώσουν για περαιτέρω συστάσεις“, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους τώρα.

Σημείωσε δε πως και οι τρεις θεσμοί “μας έχουν πληροφορήσει ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή αρχή για εντατικές συνομιλίες. Έγιναν καλά βήματα σήμερα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα“.

Δήλωσε ακόμη ότι το Eurogroup θα συγκληθεί εκ νέου την Τετάρτη.

Share.

Comments are closed.