Πούτιν σε Τσίπρα: Βρες τα με τους δανειστές και ξέχνα τα χρήματα

0

Μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει η Μόσχα στην Αθήνα είναι ξεκάθαρο και την καλεί να συμφωνήσει με τους δανειστές.

Κρεμλίνο: «Νιετ, Νιετ, Νιετ»

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε συζήτηση Πούτιν-Τσίπρα για οικονομική βοήθεια προς την  Ελλάδα, απάντησε με τρία «όχι». «Νιετ, Νιετ, Νιετ» είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδοντας ότι έγινε κάποια σχετική συζήτηση.

Σημειωτέον ότι κορυφαίος υπουργός της Ρωσικής κυβέρνησης έκανε την πιο κομβική δήλωση σημειώνοντας, όπως μετέδωσε το Mega, ό τι «Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο συμβιβασμός με τους δανειστές».

Μόνο καλά λόγια από τον Πούτιν

Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, πάντως, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων πριν από το τετ α τετ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «άνοδο νεαρών πολιτικών στην Ευρώπη», αλλά περιορίστηκε μόνο σε καλά λόγια.

«Σας καλωσορίζω στην Αγία Πετρούπολη. Η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη. Χαίρομαι που έχουμε συνεχείς και σταθερές επαφές σε όλα τα επίπεδα, αλλά για τους γνωστούς λόγους οι εμπορικές σχέσεις ακολουθούν μια καθοδική πορεία. Το 2014 ο όγκος μειώθηκε κατά 40%. Τον Απρίλιο για να αντιστρέψουμε την κατάσταση υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015-2016 και βεβαίως είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε πρακτικά. 

Χαιρετίζουμε και μια πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά για να επεξεργαστούμε και να ετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας. Ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτά και άλλα ζητήματα» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Νωρίτερα, βέβαια, είχε φροντίσει να στείλει το δικό του μήνυμα στη Δύση σημειώνοντας ότι «Έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας. Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα».

Επενδύσεις, αλλά όχι χρήματα

Παράλληλα, τις τελευταίες δύο ημέρες Ρώσοι αξιωματούχοι με μπαράζ δηλώσεων έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσω επενδύσεων και επιχειρηματικών συνεργασιών, αλλά όχι με απευθείας οικονομική βοήθεια.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβορκόβιτς δήλωσε ότι «Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση (για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους), η οποία θα προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρώτης προτεραιότητας για εμάς είναι τα επενδυτικά σχέδια και το εμπόριο με την Ελλάδα. Εάν απαιτηθεί χρηματοπιστωτική υποστήριξη θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, Αλεξέι Ουλιουκάεφ, δήλωσε σχετικά με τα ομόλογα: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων».

Share.

Comments are closed.