Ερωτήματα από την πολυεθνική GLG που μιλά για συνεργασία με την κ. Παναρίτη

0

Ερωτήματα προκαλεί email που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή» από γνωστή πολυεθνική εταιρία η οποία, μεταξύ άλλων, συμβουλεύει hedge funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια, το οποίο ανακοινώνει έναρξη συνεργασίας με την κ. Έλενα Παναρίτη τη στιγμή που η οικονομολόγος συμβουλεύει ενεργά την διαπραγματευτική ομάδα της χώρας (η ίδια το χαρακτηρίζει τον εαυτό της άμισθη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη).

«Έχουμε επιστρατεύσει μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα ειδικό από την Ελλάδα», γράφει σύμφωνα με την «Καθημερινή» το mail της εταιρίας που φαίνεται να είχε στόχο να συστήσει την κ. Παναρίτη στους πελάτες της Gerson Lehrman Group (GLG) την ίδια εβδομάδα που η οικονομολόγος βρέθηκε στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup.

«Η Ελενα Παναρίτη διορίστηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον Τσίπρα ως η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αλλά αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα εργάζεται με την GLG», γράφει ο αποστολέας.

Η GLG υποστηρίζει ότι είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ειδικών στον κόσμο, τους οποίους φέρνει σε επαφή με επιχειρηματίες ή hedge funds που θέλουν να ποντάρουν σε χώρες που δεν γνωρίζουν, ώστε –με το αζημίωτο– να τους εντοπίσουν πιθανές «ευκαιρίες» ή «παγίδες» στις χώρες αυτές. Πελάτες της είναι το 70% των σημαντικότερων εταιριών αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, 15 από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου, πάνω από 400 hedge funds και πάνω από δέκα εκ των σημαντικότερων παγκοσμίως εταιριών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ακριβώς γι’ αυτό, οι σύμβουλοι που προσλαμβάνονται από την GLG έχουν συνήθως περάσει από κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις (αφού έχει μεσολαβήσει φυσικά ένα ικανό χρονικό διάστημα από την παραίτησή τους) και πληρώνονται με την ώρα (περίπου 300 ευρώ) για να συμμετέχουν σε τηλεφωνικές συνδιασκέψεις ή τετ α τετ συναντήσεις με επενδυτές.

Η «Καθημερινή» επικοινώνησε με την κ. Παναρίτη, η οποία αρνήθηκε εμφατικά οποιαδήποτε σχέση με την εταιρία GLG. «Έχω κληθεί σε πολλές ομιλίες και εκδηλώσεις αυτές τις μέρες. Εγώ όμως δεν έχω δηλώσει ότι θα συμμετάσχω σε καμία», έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της. Σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο το πρωί μάλιστα, βγαίνοντας από μία σύσκεψη για την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης της Δευτέρας, όπως εξήγησε η ίδια, προσέθεσε ότι «όσο προσφέρω την εργασία μου εδώ για την πατρίδα δεν έχω δεχτεί, ούτε δέχομαι καμιά επαγγελματική σχέση με τέτοιες εταιρίες αλλά πάντοτε όταν μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω θετικά για τη χώρα, το κάνω χωρίς αμοιβή».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της GLG στη Νέα Υόρκη δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ενδεχόμενη συνεργασία με την κ. Παναρίτη, αλλά ούτε και να σχολιάσει το μήνυμα, με το οποίο πρότεινε σε πελάτες της συνάντηση με την σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner