Θεαματική πτώση των βάσεων στις πανελλαδικές- «Βατερλό» στα Μαθηματικά

0

Γενική πτώση των βάσεων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δείχνουν οι εκτιμήσεις της βαθμολόγησης των γραπτών, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Οι βάσεις σε ορισμένες σχολές αναμένεται να πέσουν ακόμη και κατά 1.000 μόρια.

Πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουνίου, οπότε -όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινωθούν οι βαθμοί στα σχολεία.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η αποτυχία στα Μαθηματικά μπορεί να φτάσει το 80%, να ξεπεράσει δηλαδή τα επίπεδα του 2013, όταν το 78% των μαθητών είχε γράψει κάτω από τη βάση. Ο άλλος παράγοντας που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στο ύψος το βάσεων είναι τα αυστηρότερα κριτήρια που θα ισχύσουν στις μετεγγραφές.

Η πτώση αυτή εξηγείται όχι μόνο από το «Βατερλό» στα Μαθηματικά και τις μετεγγραφές, αλλά και από τις πολύ χειρότερες επιδόσεις και στη Φυσική.

Πτώση των βάσεων, πάντως, δεν αναμένεται μόνο στις θετικές σχολές (2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο). Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα, χειρότερες είναι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων και στα Αρχαία, αλλά και στα Λατινικά. Αυτό σημαίνει ότι πτώση των βάσεων θα σημειωθεί και στις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (θεωρητικών επιστημών) -όχι όμως του επιπέδου των βάσεων της τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης. Εκτός από τα αρχαία, χειρότερες είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων και στα Λατινικά και στη Λογοτεχνία. Ωστόσο, οι σχετικά καλές επιδόσεις στην Ιστορία, δεύτερο μάθημα σε βαρύτητα, αναμένεται ότι θα συγκρατήσουν την πτώση.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές κ.λπ.), καθώς τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) ήταν πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, τέλος, (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης), οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα αυτή υπακούει σε μια λογική εξισορρόπησης. Φέτος, οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κατά 1.960 λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι εάν η δυσκολία των θεμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, θα είχαμε άνοδο των βάσεων. Έχει παρατηρηθεί, όμως, ότι κάθε φορά που έχουμε μείωση των θέσεων, έχουμε και πιο δύσκολα θέματα.

Share.

Comments are closed.