Πόσες φορές έχετε ανακαλύψει πως τα φρούτα ή τα λαχανικά που βάλατε στο ψυγείο χάλασαν πριν προλάβετε να τα φάτε; Αιτία δεν είναι κατ’ ανάγκην η αφηρημάδα σας: υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που μπορεί να μειώσουν δραστικά την διάρκεια ζωής τους.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ασφαλείας των Τροφίμων & Εφηρμοσμένης Διατροφής της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και με τον οργανισμό Meals Matter της Καλιφόρνια, η διάρκεια ζωής των φρέσκων φυτικών τροφίμων επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο φύλαξής τους.
Σε ότι αφορά τη φύλαξή τους, από την στιγμή της αγοράς έως την κατανάλωσή τους, να έχετε το νου σας τα εξής:
Μήλα: Να τα φυλάτε στο ψυγείο – θα αντέξουν έως έξι εβδομάδες. Μην τα βάζετε όμως μαζί με πράσινα ή/και φυλλώδη λαχανικά (λ.χ. σπανάκι) διότι τα λαχανικά αυτά είναι ευαίσθητα σε ένα αέριο που εκλύουν τα μήλα (λέγεται αιθυλένιο) και το οποίο τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα.
Τομάτες. Οι τομάτες χάνουν λίγη από τη γεύση τους όταν τις βάζουμε στο ψυγείο. Προτιμότερο είναι να τις αποθηκεύσετε σε δροσερό σημείο. Θα κρατήσουν περισσότερο εάν τις βάλετε με το κοτσάνι προς τα κάτω.
Σπαράγγια. Να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο δίχως να τα πλύνετε. Τυλίξτε τους ανθούς με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και σφραγίστε τους σε μια πλαστική σακούλα, για να απορροφούν την υγρασία. Αντέχουν 3 ημέρες.
Αβοκάντο. Βάλτε τα στο ψυγείο, αφού πρώτα τα αφήσετε να ωριμάσουν σε ζεστό, υγρό περιβάλλον. Θα ξέρετε πως είναι ώριμα, εάν είναι μαλακά.
Πιπεριές: Να τις φυλάτε στο ψυγείο, δίχως να τις πλένετε. Τις πράσινες και τις κόκκινες να τις φυλάτε σε πλαστική σακούλα: οι πράσινες θα αντέξουν για 1 εβδομάδα περίπου, ενώ οι κόκκινες πρέπει να καταναλώνονται εντός 3-4 ημερών. Οι φρέσκιες, καυτερές πιπεριές πρέπει να τυλίγονται με χαρτοπετσέτα ή ρολό κουζίνας.
Καρότα: Να τα βάζετε σε πλαστική σακούλα, στο καλάθι λαχανικών του ψυγείου, όπου θα αντέξουν έως 2 εβδομάδες. Μην τα βάζετε μαζί με τα μήλα, διότι το αιθυλένιο που αυτά εκπέμπουν θα προσδώσει πικρή γεύση στα καρώτα.
Γκρέϊπ φρουτ: Δεν χρειάζονται ψυγείο εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός μίας εβδομάδας.
Λεμόνια: Δεν χρειάζονται ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου. Εάν τοποθετηθούν στον κάδο των λαχανικών του ψυγείου αντέχουν έως 6 εβδομάδες.
Παντζάρια. Κόψτε τα κοτσάνια έως δύο εκατοστά από τους καρπούς και, δίχως να τα πλύνετε, τοποθετήστε τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή σε πλαστική σακούλα. Αντέχουν έως 3 εβδομάδες.
Πορτοκάλια: Αντέχουν για 2-3 εβδομάδες εντός ψυγείου, ενώ εκτός ψυγείου μπορεί να χαλάσουν σε 3-4 μέρες αν έχει ζέστη. Τα πορτοκάλια που διατηρούνται εκτός ψυγείου είναι λίγο πιο ζουμερά.
Αχλάδια: Έχουν την καλύτερη γεύση όταν τα αγοράζει κανείς «γινομένα» και τα καταναλώνει αμέσως. Ο γενικός κανόνας είναι πως η δροσιά επιβραδύνει την ωρίμανσή τους και η ζέστη την επιταχύνει. Το ιδανικό είναι να τα αφήσετε πρώτα να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τα βάζετε στο ψυγείο, δίχως να τα πλύνετε. Θα αντέξουν 1-2 εβδομάδες.
Μανταρίνια: Αντέχουν για δύο μέρες σε δροσερό, σκοτεινό χώρο εκτός ψυγείου – και έως δύο εβδομάδες εντός ψυγείου.
Κουνουπίδι: Αντέχει έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο, αρκεί να μην έχει πλυθεί και να είναι κλεισμένο μέσα σε πλαστική σακούλα.
Μπρόκολο. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 4-5 μέρες από τη στιγμή που θα το βάλετε στο ψυγείο – χωρίς να το πλύνετε και κλεισμένο σε σακούλα.
Σταφύλια: Χρειάζονται ψυγείο. Να τα πλύνετε καλά όταν έρθει η ώρα να τα φάτε ή να τα μαγειρέψετε.
Μαρούλι: Φυλάξτε το στο ψυγείο, σε πλαστική σακούλα. Αναλόγως με την ποικιλία, θα αντέξει από μία έως δύο εβδομάδες.
Σκόρδο. Τα ολόκληρα κεφάλια αντέχουν έως 8 εβδομάδες σε ανοιχτό δοχείο, μακριά από το φως και τη ζέστη. Οι μεμονωμένες σκελίδες μπορεί να χαλάσουν μετά από 1 εβδομάδα.
Πατάτα: Οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινά, κρύα (5-8 ° C) και υγρά μέρη (υγρασία περίπου 80-90%). Τέτοιες συνθήκες επικρατούν συνήθως στα υπόγεια. Για την αποθήκευση πρέπει να χρησιμοποιούνται ξύλινα τελάρα: Θα επιλέγετε τις πατάτες από τον πάτο και θα αφήνετε να κυλούν αργά προς τα κάτω οι υπόλοιπες. Καθώς κυλούν οι πατάτες αλλάζουν συνεχώς θέση, κάτι που εμποδίζει την πρόωρη βλάστηση. Μην ξεχνάτε να τις βάζετε μακριά από τα κρεμμύδια γιατί αν είναι κοντά βλασταίνουν γρήγορα.
Κρεμμύδι. Το ξηρό κρεμμύδι μπορεί να αντέξει έως 1 μήνα σε δροσερό, ξηρό χώρο, με καλή κυκλοφορία του αέρα. Όταν το κόψετε, βάλτε το σε πλαστικό σακουλάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Θα αντέξειέως 3 ημέρες.
Μπανάνες: Μην τις βάζετε σε πλαστική σακούλα, αλλά να τις αφήνετε εκτεθειμένες στον αέρα του δωματίου. Θα εξακολουθήσουν να ωριμάζουν έως ότου τις φάτε. Το πόσο θα αντέξουν εξαρτάται από τόσο πράσινες ήταν όταν τις αγοράσετε. Για να επιταχύνετε την ωρίμανσή τους, βάλτε τες σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μία τομάτα. Το αέριο αιθυλένιο που αυτά παράγουν θα ωριμάσει πιο γρήγορα τις μπανάνες.
Ακτινίδια: Να τα ωριμάζετε αφήνοντάς τα 3-5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ώριμα ακτινίδια μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για λίγες μέρες. Αν πρέπει να παρατείνετε την διάρκεια της αποθήκευσης, βάλτε τα σε πλαστική σακούλα – θα αντέξουν 2-3 εβδομάδες.
Φράουλες: Βάλτε τες στο ψυγείο δίχως να τις πλύνετε, εάν δεν έχετε πρόγραμμα να τις φάτε αμέσως. Για καλύτερη γεύση, αφήστε τις φράουλες να ξεπαγώσουν πριν τις πλύνετε και τις σερβίρετε. Αν έχουν πράσινα σημεία πάνω τους, μπορεί να πικρίζουν.