Η Αθήνα κάνει πίσω και για συντάξεις και παζαρεύει το ΦΠΑ

0

Με τις αντιπροτάσεις ανά χείρας και στόχο την άρση του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες,  η ελληνική αντιπροσωπεία συνεχίζει τις διαβουλεύσεις στη Βελγική πρωτεύουσα με στόχο τη συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να καταφθάσει στις Βρυξέλλες το δίδυμο ΤόμσενΓκογιάλ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι… σε βάθος συζητήσεις της ελληνικής αποστολής με τους «σκληρούς».
Χθες βράδυ προηγήθηκε η προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά με εκπροσώπους της Κομισιόν.
Από εδώ και πέρα, το βλέμμα όλων στρέφεται στις κρίσιμες επαφές που είναι προγραμματισμένες -εκτός απροόπτου-με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ESM, ενώ πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων εξηγούσε στο iefimerida.gr πως «σήμερα θα ξεκινήσει η αναλυτική παρουσίαση άνα θεματική».
Ευχή όλων δε, είναι η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη 18 Ιουνίου να εγκρίνει τη νέα συμφωνία. 

«Αγκάθια» και στο βάθος… παράταση
Με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, η συμφωνία να περιλαμβάνει παράταση – λίγων ή και πολλών μηνών – της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, θεωρείται δεδομένο ότι η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις τόσο για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όσο και για την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων. 
Ειδικότερα, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει:

  • μείωση μισθών και συντάξεων ξεκινώντας το «ψαλίδι» από πάνω προς τα κάτω (υψηλές επικουρικές), αποκλείοντας βέβαια την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητούν οι δανειστές
  • αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα της πρότασης Γιούνκερ (1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016, 3%για το 2017)
  • στο ασφαλιστικό, οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες στην ενοποίηση των ταμείων και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
  • στον ΦΠΑ η Αθήνα επιμένει στο τρίπτυχο (6,5%-13%-23%)
Share.

Comments are closed.