«Βόμβα» Reuters: Στο τραπέζι της ΕΕ για πρώτη φορά το σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας

0

Σε μια αποκάλυψη-φωτιά προβαίνει το πρακτορείο Reuters, καταγράφοντας σε σημερινό του κείμενο το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης του Euro Working Group στο οποίο έγινε για πρώτη φορά επισήμως συζήτηση για ελληνική χρεοκοπία.

Τα τρία σενάρια: Συμφωνία, παράταση, χρεοκοπία
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ, στο χθεσινό Euro Working Group οι συμμετέχοντες που ετοιμάζουν το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας συμπέραναν ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα έως τα τέλη Ιουνίου.
Το λιγότερο πιθανό είναι εκείνο της συμφωνίας με εκταμίευση χρημάτων ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προθεσμίες.
Η δεύτερη πιθανότητα είναι μια περαιτέρω παράταση του τρέχοντος προγράμματος το οποίο λήγει αυτόν τον μήνα την στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τη συνολική δόση ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Το τρίτο σενάριο, το οποίο συζητήθηκε επισήμως για πρώτη φορά σε ανώτερο επίπεδο ΕΕ είναι η αποδοχή πως η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει.
Πάντως, η συνάντηση δεν έφθασε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Ακόμη και με συμφωνία η εκταμίευση είναι δύσκολη
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι απίθανο οι πιστωτές να φθάσουν σε μια συμφωνία με την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις έγκαιρα ώστε να εκταμιευθούν τα 7,2 δισ. ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα για την Ελλάδα.
«Θα χρειαστεί μια πρόοδος μέσα σε λίγες ημέρες η οποία δεν έχει προκύψει εδώ και εβδομάδες. Η αντίδραση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και ορισμένων κρατών-μελών ήταν εξαιρετικά σκεπτική» αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων.
Ο Ελληνας εκπρόσωπος στη συνάντηση είπε ότι η Αθήνα θα κάνει ότι μπορεί να φθάσει σε μια συμφωνία εγκαίρως. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Αξιωματούχοι, πάντως, επισημαίνουν ότι ακόμη και τότε η εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες.

Επέκταση με όρους και χρηματοδότηση σε δόσεις
Συνεπώς το δεύτερο σενάριο που συζητήθηκε ήταν η επέκταση του προγράμματος ώστε να κρατηθούν τα 7,2 δισ. ευρώ και τα 10,9 δισ ευρώ (ΤΧΣ) και να παραμείνουν διαθέσιμα για την Αθήνα μόλις βρεθεί η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα εξαφανιστούν και θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για περαιτέρω χρηματοδότηση.
Συζητήθηκαν, ακόμη, διάφορες τελικές ημερομηνίες για την επέκταση που κυμαίνονται από εβδομάδες έως το τέλος του χρόνου, ακόμη και τον Μάρτη του 2016, ώστε να ευθυγραμμιστεί το πρόγραμμα της Ευρωζώνης με το τέλος του πακέτου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Μια τέτοια επέκταση θα σημαίνει ότι πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω όροι στην Ελλάδα, αλλά θα περιλάμβανε την εκταμίευση κεφαλαίων σε δόσεις μόλις αυτοί οι όροι εφαρμόζονται.

Πρώτη φορά στο τραπέζι το Plan B για χρεοκοπία
Οι εκπρόσωποι ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ετοιμαστούν και για το τρίτο σενάριο, αυτό της ελληνικής χρεοκοπίας.
«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση για ένα “Σχέδιο Β” για την Ελλάδα» είπε ένας άλλος αξιωματούχος, κάτι που επιβεβαίωσαν άλλοι δύο αξιωματούχοι.
Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης απέφευγαν να συζητήσουν μια τέτοια πιθανότητα, ακόμη και πίσω από κλειστές πόρτες, παρά το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής, έχουν αρχίσει μόνες τους τέτοιες προετοιμασίες.
Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική καθώς το σενάριο της χρεοκοπίας μιας χώρας εντός Ευρωζώνης θα ήταν κάτι χωρίς προηγούμενο. Η συνάντηση δεν έβγαλε κάποιο περαιτέρω συμπέρασμα.
Πάντως, αξιωματούχοι είπαν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα περιλάμβανε με βεβαιότητα έλεγχο κεφαλαίων ώστε να μην υπάρξει εκροή ευρώ από την χώρα και επίσης θα σήμαινε την έκδοση IOUs από την Αθήνα ως έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Exclusive: Euro zone formally discusses Greek default for first time» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.