Διεκδικούν το δικαίωμα στη μάθηση τα παιδιά της «Μαργαρίτας», στην Πεντέλη

0

Δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» στην Πεντέλη, καθώς οι 31 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από έξι έως οκτώ μήνες. Η «Μαργαρίτα» εξυπηρετεί περίπου 100 μαθητές με νοητική υστέρηση και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της λόγω καθυστερήσης πληρωμών από ΕΟΠΥΥ, Περιφέρεια και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο του σχολείου, με σκοπό να διεκδικήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του εργαστηρίου, υπερασπίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.
«Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, λόγω της καθυστέρησης των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ -οφειλές δηλαδή ακόμα και από το 2011-, αλλά και από την καθυστέρηση και τη μείωση της επιχορήγησης που μας δίνει η Περιφέρεια Αττικής» λέει στο in.gr ο διευθυντής της «Μαργαρίτας», Γιάννης Μπίστας.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Μπίστα, ενδεχόμενο λουκέτου στο εργαστήρι δεν προκύπτει, αλλά τονίζει πως «δεν μας επιτρέπει αυτή η κατάσταση να λειτουργήσουμε εύρυθμα και δεν μας αφήνει να αναπτύξουμε καινούριες υπηρεσίες, τις οποίες έχουν ανάγκη τα άτομα με νοητική υστέρηση. » Επίσης, η καθυστέρηση πληρωμών δημιουργεί μεγάλες οφειλές στους εργαζόμενους, αφού είναι εξαντλητικό κάποιος να μην πληρώνεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει για έξι ή ακόμα και για οκτώ μήνες, ενώ χρωστάμε και σε αυτόν που έχει αναλάβει τη μεταφορά των παιδιών» συμπληρώνει.
Και καταλήγει λέγοντας: «Με δεδομένο πως σημειώνεται τεράστια έλλειψη φορέων που εξυπηρετούν τους ανθρώπους με αναπηρία στη χώρα μας, υπάρχει ανάγκη αφενός να διατηρηθούν οι υφιστάμενες δομές και αφετέρου να δημιουργηθούν κι άλλες για να καλύψουν ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες, πιο σύνθετες αναπηρίες και θέματα που ανακύπτουν, όπως η υποστηριζόμενη διαβίωση ή η εργασία των ανθρώπων με αναπηρία στη χώρα μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής, Τάσος Καϊτατζής, αναφέρει ότι τα παιδιά πηγαίνουν στο εργαστήρι στις 08:00 και σχολάνε στις 14:00, έχοντας πολλές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.
«Φανταστείτε να κλείσει αυτός ο φορέας, τι θα κάνουν τα παιδιά; Θα γυρνούν στο δρόμο; Δηλαδή αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πετάξουμε στον Καιάδα;» διεωράται και προσθέτει πως «απλά, για να μην παρεξηγηθώ, δεν θέλουμε να παρκάρουμε τα παιδιά μας για έξι ώρες. Δεν μας απασχολεί αυτό. Απλά, υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στο εργαστήριο που βοηθούν πάρα πολύ τα παιδιά μας».
Σχετικά με τις οφειλές προς τη «Μαργαρίτα» επισημαίνει ότι «το υπουργείο μάς οφείλει περίπου 300.000 ευρώ από τα νοσήλια, ενώ η Περιφέρεια από τον Ιανουάριο μάς χρωστά 120.00 ευρώ, με συνέπεια να ξύνουμε τους πάτους των βαρελιών. Οι εργαζόμενοι, αν και απλήρωτοι για έξι με οκτώ μήνες, δεν έχουν σταματήσει λεπτό να δουλεύουν με τα παιδιά μας. 
Όσον αφορά το πόσο έχουν βοηθήσει το παιδί του οι δραστηριότητες μέσα στο εργαστήρι, δηλώνει με νόημα πως «βλέπω τη διαφορά στο παιδί μου, όταν βρίσκεται στο σχολείο και πως είναι όταν γυρίζει στο σπίτι».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner