Ηχηρά μηνύματα: Συμφωνία ως την Τετάρτη ή περιπέτεια

0

Η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί και να υποβάλει τις αντιπροτάσεις της στο σχέδιο των δανειστών είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ο χρόνος τελειώνει για μια αξιόπιστη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στην Αθήνα οι ξένοι ηγέτες ζητώντας να ακούσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις των δανειστών μέσα στις επόμενες 48 έρες. Σε όλους τους τόνους οι εταρίοι και δανειστές προειδοποιούν το χρονικό σημείο καμπής είναι η ερχόμενη Τετάρτη, στην νέα τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκλ Ολάντ. Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν, τηρώντας ακόμη πιο σκληρή στάση προειδοποιεί ότι αυτή η συνάντηση δεν θα έχει νόημα αν δεν έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε πρόθυμος να αφήσει την Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ, αν δεν υπάρξουν  μεταρρυθμίσεις.

«Δεν απομένει πολύς χρόνος»
Οι δύο συνομιλητές του έλληνα πρωθυπουργού στην συνάντηση της Τετάρτης, η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν να δουν συγκεκριμένο σχέδιο από την Αθήνα χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος από την Βαυαρία, και υπενθύμισε ότι αλληλεγγύη προς την Ελλάδα προϋποθέτει την εφαρμογή μέτρων εκ μέρους της Αθήνας. Αναφερόμενη στα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές η κα. Μέρκελ υποστήριξε ότι οι ανάλογες πολιτικές της τρόικας σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο, οδήγησαν σε επιτυχία : «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία». 

Ολάντ: Πρέπει να έχουμε συμφωνία μέσα σε ώρες ή μέρες
Ο Γάλλος πρόεδρος ζητά να υπάρξει πρόοδος «μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες» για να γεφυρωθούν οι διαφορές των δανειστών και της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για τους κινδύνους στην περίπτωση που η κατάσταση δεν ξεκαθαρίσει σύντομα. «Για να κάνουμε πρόοδοπρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ και τόνισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο έως την τριμερή συνάντηση των Βρυξελλών την Τετάρτη. Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα γίνει η συνάντηση των τριών ηγετών το περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και των Λατινο-αμερικανικών χωρών.

Γιούνκερ: Χωρίς νέες προτάσεις δεν θα γίνει ραντεβού την Τετάρτη
Απολύτως σαφής στις προϋποθέσεις για την τριμερή της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα για μια νέα συνάντηση Τσιπρα – Μέρκελ – Ολάντ, αν στο μεταξύ η Αθήνα δεν έχει λίστα με τις εναλλακτικές προτάσεις της πάνω στο σχέδιο των δανειστών. «Χρειαζόμαστε εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα και στην περίπτωση που δεν τις έχουμε, δεν θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό κανάλι N24. Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit, Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει κινήσεις προσέγγυσης με τους δανειστές: «Κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».

Ομπάμα προς Αθήνα: Να κάνετε δύσκολες πολιτικές επιλογές
Στη νέα παρέμβασή του από την Βαυαρία ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ότι όλοι- τόσο οι G7 όσο και το ΔΝΤ- έχουν αίσθηση του κατεπείγοντος και κάλεσε την Ελλάδα «να είναι σοβαρή στο να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όχι απλά για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της αλλά για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη». Τόνισε ότι ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει«δύσκολες πολιτικές επιλογές που όμως θα βοηθήσουν την χώρα μακροπρόθεσμα». Ζήτησε επίσης από τις αγορές και τους Θεσμούς να κατανοήσουν τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στην περίπτωση της Ελλάδας προσθέτοντας όμως ότι «θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις απ’ όλες τις πλευρές». «Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να το πετύχουν και να εργαστούν σκληρά για να το πετύχουν» κατέληξε.

Κριστιάν Νουαγιέ: Η Αθήνα δεν έχει καταθέσει πειστικές προτάσεις
Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ένα πακέτο προτάσεωνδηλώνει ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ. Ο Κριστιάν Νουαγιέ τονίζει ότι είναι εξαιρετικά επείγον για την Ελλάδα να επιτευχθεί μια συμφωνία κάνοντας λόγο για «ζήτημα ημερών». Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αμιγώς δικό της πρόσθεσε ο γάλλος τραπεζίτης και [προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, εάν συνέβαινε- δεν θα προκαλούσε αστάθεια στην Ευρωζώνη.

Share.

Comments are closed.