Χαλάνδρι: Αδελφοποίηση με την πόλη Nablus της Παλαιστίνης

0

Αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 2 το μεσημέρι στο Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, αίθουσα συνεδριάσεων  του δημοτικού συμβουλίου θα διεξαχθεί η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου αδελφοποίησης της πόλης του Χαλανδρίου με την πόλη Nablus της Παλαιστίνης, από τον δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσο και τον δήμαρχο της Nαμπλούς Ghassan W. Shakaa µε απώτερο στόχο την ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των δυο πόλεων τόσο σε θέματα οικονομίας, επιστήμης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού όσο και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Η διαδικασία της αδελφοποίησης ξεκίνησε μετά από πρόταση του Ghassan W. Shakaa, δημάρχου της πόλης Nablus και προέδρου της Ένωσης  Δημάρχων της Παλαιστίνης προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και αυτή υλοποιείται μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Χαλανδρίου.
Ο Ghassan W. Shakaa, από τον Οκτώβριο του 2012 είναι ο δήμαρχος της Ναμπλούς, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Όχθης. Είναι ανιψιός του Bassam Shaka, πρώην δημάρχου της Παλαιστίνης. Ο Shakka διορίστηκε στην θέση του από τον Γιασέρ Αραφάτ. Ο αδελφός του δολοφονήθηκε από «αγνώστους», ενώ ο ίδιος δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με την οποία ζήτησε από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή να αποκαταστήσει την τάξη στην πολιτικά διαιρεμένη πόλη του. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων της Παλαιστίνης, δικηγόρος και γνωστός για την πολιτική του δράση και το κοινωνικό του έργο.
Επίσης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το 1996, μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Γάζας από το 2005.
Η πόλη Nablus βρίσκεται στην βορειοδυτική όχθη, 63 χλμ. βόρεια της Ιερουσαλήμ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Παλαιστίνης, με πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους. Θεωρείται αναπτυσσόμενο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, ενώ φημίζεται διεθνώς για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου αλλά και για το πλήθος των αρχαιολογικών και ιστορικών της μνημείων. Ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη της Ναμπλούς βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα που εκτείνονται από τον 1ο έως τον 15ο αιώνα μ. Χ. Μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Ναμπλούς είναι το Πηγάδι του Ιακώβ δίπλα στο χωριό Balata, το οποίο φιλοξενείται στις μέρες μας στην Ιερά Μονή Φρέατος Ιακώβ που παραμένει πάντα ανοιχτό για το κοινό.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner