Σταύρος Θεοδωράκης στη Le Monde: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα

0

Δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του Ποταμιού σε μια «περισσότερο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μόντ.
Συγχρόνως, ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, διαπιστώνοντας αρνητικό απολογισμό μέχρι τώρα και δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα».
«Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορώ. Δεν πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι φιλοευρωπαίοι στην Ευρώπη, αλλά λαϊκιστές στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτό ακριβώς το παλιό πολιτικό σύστημα» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού και καταλογίζει στη κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία για ανατροπή σε τριγωνικές σχέσεις μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και τηλεοπτικών σταθμών, όπου τα κόμματα κρατούν ως μέσο πίεσης στα ΜΜΕ την απειλή παρέμβασης στις τράπεζες για να σταματήσουν να δανείζουν τα κόμματα.
«Αν ο κ. Τσίπρας σχηματίσει μια περισσότερο ανοιχτόμυαλη κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε και να του προτείνουμε μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές προσωπικότητες από το Ποτάμι και από αλλού, ακόμη και μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης προτείνοντας τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να προκαλέσει νέες εκλογές. «Το στοίχημα αυτών των εκλογών δεν θα ήταν παρά η επιστροφή στη δραχμή, στο παλιό ελληνικό νόμισμα και αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Αλλά ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να φτάσει σε μια συμφωνία -την οποία εμείς θα στηρίξουμε στη Βουλή- αυτή η συμφωνία κινδυνεύει να καταψηφιστεί από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Share.

Comments are closed.