Παγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα φωτιά του Μαξίμου

0

Πάγωσαν τα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης που διέρρευσε στον τύπο.
Το 47σέλιδο κείμενο της ελληνική πρότασης με το οποίο πήγε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, όπως λένε κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, δεν είχε γνωστοποιηθεί ούτε στο κόμμα ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Οι προτάσεις του ελληνικού κειμένου βρίσκονται πολύ μακριά από όσα επαγγελόνταν ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Ποιες είναι οι ενστάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενστάσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στις προτάσεις της κυβέρνησης που αφορούν:

  • τις ιδιωτικοποιήσεις. Στελέχη και βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας εκφράζουν αντιρρήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση και υπερβαίνει την «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η τάση στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.
  • Την διατήρηση της έκτακτης εισφοράς από ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά ανέφερε κομματικό στέλεχος «ξεκινήσαμε από την δέσμευση για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και φτάσαμε στην πρόταση για έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από 12.001 ευρώ και πάνω», εκφράζοντας την αντίθεσή του στο περιεχόμενο της πρότασης.

Ενστάσεις υπάρχουν και όσον αφορά στα τρόφιμα καθώς στην ελληνική πρόταση αναφέρεται ότι περίπου το το 30% των προϊόντων θα μεταφερθεί στο 23%.
Σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν αναλυτικά την πρόταση της κυβέρνησης και πιέζουν στο παρασκήνιο για την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα στην αυριανή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ να αποφασιστεί έκτακτη σύγκλιση του οργάνου τις επόμενες ημέρες προκειμένου να συζητηθεί το κείμενο της ελληνικής πρότασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Βαρουφάκης ενημερώνοντας 30 βουλευτές του κόμματος πριν από δύο ημέρες για τις ελληνικές προτάσεις προς του θεσμούς αρνήθηκε να καταθέσει το κείμενο φοβούμενος τις διαρροές.
Αντίστοιχα και στην Πολιτική Γραμματεία τα κομματικά στελέχη ζήτησαν από τον γραμματέα Τάσο Κορωνάκη να τους παραδώσει το κείμενο της ελληνικής πρότασης αλλά και αυτός αρνήθηκε πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε μία προσπάθεια να αποφορτίσουν το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι οι συμβιβαστικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό κείμενο, συμπεριλήφθηκαν με την προϋπόθεση ότι οι εταίροι θα δώσουν στην Ελλάδα την προοπτική απομείωσης του χρέους και την αξιοποίηση αναπτυξιακού πακέτου. «Διαφορετικά δεν ισχύουν», αναφέρει στέλεχος της Πλατφόρμας στο The TOC σημειώνοντας όμως ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της πρότασης.
Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για σήμερα αναβλήθηκε για αύριο το πρωί με σημαντικές πιθανότητες να αναβληθεί εκ νέου. Ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα με την ανακοίνωση για συζήτηση προς ημερησίας διάταξης στην βουλή αύριο το απόγευμα με θέμα την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις. Στην ΚΟ δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει θερμό κλίμα στις αναμενόμενες συνεδριάσεις της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Share.

Comments are closed.