Categories: Πολιτική

Ξένα ΜΜΕ: Η Ελλάδα έγινε Ζάμπια

Η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της Ζάμπια μετά την απόφασή της για μη καταβολή της δόση προς το ΔΝΤ. Χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Πρωτοσέλιδο Guardian με Grexit.
Ομοβροντία δημοσιευμάτων στα ξένα ΜΜΕ και σοκ και δέος στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Αθήνας να μην προχωρήσει την προγραμματισμένη για σήμερα καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν Bloomberg, Guardian και πολλά άλλα μέσα και εφημερίδες η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της Ζάμπια,της χώρας που επέλεξε να πληρώσει όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ μαζί, στα μέσα της δεκαετίας του 80.

Guardian
Πιο κοντά στην χρεοκοπία η Ελλάδα  κάνει βήμα προς το Grexit μετά την κίνηση να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ γράφει ο Guardian με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα. Σχολιάζει ότι η κρίση εισέρχεται σε νέα φάση μετά από πέντε χρόνια και μιλά για έκπληξη στο ΔΝΤ και την Ευρώπη.
Μετά από τέσσερις μήνες αδιεξόδου τα χρήματα τελειώνουν αναφέρει το Bloomberg και όπως σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης, «Η καθυστέρηση της πληρωμής του ΔΝΤ αποτελεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης». Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο το ΕWG αναμένεται να ανταποκριθεί στην πρόταση της ΕΕ να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης στις 8 Ιουνίου. Το EWG δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συνομιλιών με την Ελλάδα. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο η Αθήνα θα απαντήσει στην πρόταση των πιστωτών την Δευτέρα.

Reuters
Παρά την αισιοδοξία για συμφωνία που εξέφρασαν κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών είναι μεγάλες αναφέρει το Reuters. Το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει πως η Κομισιόν θεωρεί «κακό σημάδι» την μη καταβολή της δόσης της Παρασκευής στο ΔΝΤ και πως αυτό θα φέρει περισσότερα εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων. 
Σε περίπτωση που προκριθεί μια τέτοια λύση, θα πρόκειται για την τρίτη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σημειώνει το Reuters.  Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, το δημοσίευμα αναφέρει πως η συμφωνία για τις αλλαγές στο ΦΠΑ είναι πολύ κοντά, αλλά παραμένουν «κλειδί» οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.  Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις Μέρκελ ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη συμφωνία. Εκπρόσωπος της Καγκελαρίου δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κληθεί στην G7. Αυτή η απόφαση της Ελλάδας δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος.
FT
Υπό ασφυκτική πίεση τελεί ο Αλέξης Τσίπρας από την Αριστερή Πλατφόρμα στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν οι Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι η μη αποπληρωμή της δόσης αποτελεί πολιτική απόφαση και όχι οικονομική. Ερμηνεύεται λοιπόν, αναφέρει το δημοσίευμα ως διαπραγματευτική τακτική και όχι ως έλειψη ρευστού γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει την καλή θέληση των πιστωτών.

WSJ
Πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-πιστωτών αλλά με τις μεγάλες διαφορές να παραμένουν βλέπει η WSJ. To δημοσίευμα αναφέρεται στα σκληρά διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στους ψηφοφόρους που θέλουν να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και την αντιπολίτευση στο κόμμα του. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις εκλογές ως λύση αναφέρει η WSJ.

Die Welt
H Aθήνα επέλεξε τον δρόμο της Ζάμπια γράφει η Die Welt και αναφέρει ότι για την ώρα η Ανγκελα Μέρκελ δεν βλέπει συμφωνία Δεν αποκλείεται Eurogroup μετά την G7.

Die Zeit
Oι οικονομολόγοι προειδοποιούν την γερμανική κυβέρνηση για τις περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Liberation
ΕΕ, ΔΝΤ, Ελλάδα, Ο πόλεμος της φθοράς

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι – Εγκρίθηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο [Τοπογραφικά]

Το πράσινο φως άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης δυο ακόμη πολύ…

2 ώρες ago

Κηφισιά: Μαθητές καταπλακώθηκαν από αυλόπορτα σε δημοτικό σχολείο – Στο Παίδων Πεντέλης ο ένας 9χρονος μαθητής

Τρεις μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, τραυματίστηκαν, όταν καταπλακώθηκαν από πόρτα στο σχολείο τους.…

7 ώρες ago

Θόδωρος Τσίκας*: Το «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου»

Είναι βέβαιο ότι την τελευταία περίοδο, έχουν αρχίζει να εμφανίζονται κάποιες τριβές της χώρας μας…

7 ώρες ago

Χάρης Δούκας: Οι δημοτικές αρχές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν [Βίντεο]

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε χθες στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action…

12 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ψηφιακό σχολείο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης

Μετά το Ψηφιακό Σχολείο, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2010, δεν είχαμε ένα δεύτερο «κύμα…

13 ώρες ago

Παρουσίαση βιβλίου «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1833-1896» του Λευτέρη Παπακώστα στην Πεντέλη

Ο Εκδοτικός Οργανισμός «ΑΓΓΕΛΑΚΗ» γνωστοποιεί ότι την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του…

13 ώρες ago