Δημοσκόπηση Alco: Οι πολίτες θέλουν συμφωνία και παραμονή στο ευρώ πάση θυσία και λένε όχι σε εκλογές

0

Μια δημοσκόπηση με σημαντικότατα ευρήματα παρουσιάζει το newsit μεσούσης της διαπραγμάτευσης και με τις εξελίξεις κάθε ώρα που περνάει να είναι καταιγιστικές.
Η δημοσκόπηση της Alco που έγινε την Τετάρτη και την Πέμπτη για λογαριασμό του newsit, και τελείωσε πριν την ανακοίνωση της μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ, αποκαλύπτει όσα σκέφτονται οι πολίτες την στιγμή που βομβαρδίζονται από πληροφορίες για το μέλλον της χώρας και με την κυβέρνηση να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. 
Οι Έλληνες θέλουν συμφωνία, θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ακόμα κι αν αυτό έχει κόστος, εμφανίζονται διχασμένοι στο ενδεχόμενο εκλογών, με πλειοψηφία εκείνους που δεν τις επιθυμούν και διψούν για την επίτευξη συμφωνίας. 

Πιο αναλυτικά:
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου – παρότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο – η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco μειώνεται από τις 15 στις 11 μονάδες. Το Ποτάμι κρατά τις δυνάμεις του όπως και το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή υποχωρεί και ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται λίγο πάνω από το όριο εκπροσώπησης στην Βουλή. 
ΣΥΡΙΖΑ 31,3%
ΝΔ 20,4%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,8%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 5,2%
ΚΚΕ 4,5%
ΑΝΕΛ 3,2%
ΠΑΣΟΚ 3,5%

Πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 45% ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία ακόμα κι αν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της. δεν είναι μικρό όμως και το ποσοστό εκέινων που θέλει πρόωρες εκλογές αφού φτάνει το 37%.
Οι πολίτες δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι θέλουν πάση θυσία να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 74%) δεν θέλει να ακούει για άλλονόμισμα παρά μόνο για το ευρώ.
Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα και όταν οι πολίτες ερωτώνται τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Οι μισοί ζητούν υποχώρηση και ένα ποσοστό 41% ζητάει να αντισταθούμε.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης ότι δεν είναι σε καλό δρόμο η κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεταιΤο ποσοστό αυτό είναι 47%. 
Τα δυο πρόσωπα που κρίνονται για την στάση τους στις καταιγιστικές εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. 
Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να έχουν θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.
Όσο για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αξιολογούν θετικά την συμπεριφορά του παρά τις επικρίσεις που δέχεται. Θετικά τον αξιολογεί το 46% και αρνητικά το 39%.
Η δημοσκόπηση έγινε στις 3 και 4 Ιουνίου από την εταιρεία Alco για το Newsit σε 1.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντικά ευρήματα σε αβέβαιο περιβάλλον
Από το σύνολο των ευρημάτων της δημοσκόπησης που πραγματοποιήσαμε στην Alco για το NEWSIT.GR, σε ένα διήμερο έντονων εξελίξεων, τέσσερα έχουν ξεχωριστή αξία και σημασία: 

1. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας (75%), τάσσεται σταθερά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ. Το εύρημα δεν είναι καινούριο, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι φωνές (πολλές και από κυβερνητικά στελέχη) που ισχυρίζονται ότι η έξοδος από το ευρώ δεν συνιστά καταστροφή, ενώ έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε δυσαρεστημένοι από τη στάση της Ευρώπης.
2. Η προσωπική απήχηση του πρωθυπουργού παραμένει ιδιαιτέρως υψηλή. Δεν βρίσκεται βεβαίως – και λογικά – στα επίπεδα της περιόδου αμέσως μετά τις εκλογές, η θετική γνώμη για το πρόσωπο του όμως βρίσκεται στο 55% (22% καλύτερη και 33% το ίδιο καλή σε σχέση με πριν τις εκλογές), κάτι που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί το πλέον ισχυρό «όπλο» για την κυβέρνηση στην επαφή της με την κοινωνία. 
3. Είναι μεγαλύτερο το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει συμφωνία, από εκείνο που προκρίνει μια ανυποχώρητη στάση. Το 50%, έναντι του 41%, ζητά συμφωνία ακόμη και αν η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει σε κάποιες από τις κόκκινες γραμμές της, ενώ το 45% πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις θέσεις μας, έναντι του 39% που προκρίνει στην περίπτωση αυτή τις εκλογές. Το πιο σημαντικό εδώ, είναι ότι η κοινωνία εμφανίζεται σχεδόν μοιρασμένη, σε δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Πέρα από το ότι αυτό δυσχεράνει τις πολιτικές αποφάσεις, το πιο σημαντικό είναι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως δυσάρεστες εντάσεις και διχαστικές λογικές. 
4. Η πρόθεση ψήφου έχει ασφαλώς σχετική αξία. Όχι τόσο γιατί βρισκόμαστε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, όσο γιατί, αν πάμε σε εκλογές, πολλά θα κριθούν από το λόγο που θα τις προκαλέσει, το διακύβευμα τους, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα πραγματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, με ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας όμως να παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει και σε μείωση της (μεγάλης πάντα) διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα κινούνται στα επίπεδα των ποσοστών τους των βουλευτικών εκλογών. 
Το απολύτως ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, συνεπάγεται ασφαλώς και ανάλογη κινητικότητα στις τάσεις και τη στάση της κοινωνίας. Ότι σήμερα ισχύει, αύριο μπορεί να έχει ανατραπεί. Ακριβώς γι’ αυτό, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε συνάρτηση με το χρόνο και τα δεδομένα των ημερών που πραγματοποιούνται, ενώ θα βοηθούσε πολύ αν η πολιτική αντιπαράθεση είναι ψύχραιμη και βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη νηφαλιότητα. 

Δείτε όλες τις κάρτες της δημοσκόπησης

Share.

Comments are closed.