Το Ποτάμι: Αυτή είναι η χρηματοδότηση που πήραν τα κόμματα

0

Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο αντέδρασε το Ποτάμι για την κατανομή των πόρων της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, υποστηρίζοντας ότι θα εισπράξει ακόμη και το 1/10 από τα χρήματα που παίρνουν μικρότερα κόμματα.
«Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των παλιών κομμάτων είναι το σύστημα κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα» καταγγέλλει το Ποτάμι που κάνει λόγο για «αρκετά εφευρετική αριθμητική, που αντίκειται σε οποιαδήποτε λογική».
Όπως αναφέρει «το Ποτάμι θα πάρει για το 2015 το ένα πέμπτο και σε κάποιες περιπτώσεις το ένα δέκατο των χρημάτων που παίρνουν άλλα μικρότερα από το Ποτάμι κόμματα».
Συγκεκριμένα η κατανομή των ποσών (πρώτη δόση για το 2015) που αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών έχει ως εξής:
Το Ποτάμι με 6,6% στις ευρωεκλογές και 6,05% στις εθνικές εκλογές λαμβάνει 84.776 ευρώ
Η ΔΗΜΑΡ με 1,2% στις ευρωεκλογές και 0.48% στις εθνικές εκλογές λαμβάνει 421.638 ευρώ
Οι ΑΝΕΛ με χαμηλότερα επίσης ποσοστά από το Ποτάμι λαμβάνει 489.399 ευρώ και
Το ΠΑΣΟΚ 746.399 ευρώ
Όπως σχολιάζει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη «η συνολική κρατική επιχορήγηση στα κόμματα είναι 6.33 εκατομμύρια ευρώ. Το Ποτάμι δηλαδή με 6% των ψήφων λαμβάνει μόλις το 1,3% της κρατικής χρηματοδότησης».
Τονίζει μάλιστα ότι «είναι προφανές ότι η νομοθεσία έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται το κομματικό κατεστημένο και να δυσκολεύεται η χρηματοδότηση νέων κομμάτων αφού η κατανομή γίνεται με βάση στοιχεία του παρελθόντος ασχέτως αν σήμερα δεν αντιστοιχούν στην πολιτική πραγματικότητα. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες “άνισου ανταγωνισμού” για τους νέους και διευκολύνεται η διατήρηση κομματικών σκελετών που δεν έχουν καμία απήχηση στην κοινωνία».

Share.

Comments are closed.