Θωμάς Κότσιας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά υποσχεθήκαμε πολλά από άγνοια και όχι από πρόθεση

0

Είπαμε πολλά προεκλογικά αλλά δεν είχαμε πρόθεση, απλώς δεν γνωρίζαμε, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θωμάς Κότσιας, όταν ρωτήθηκε από τους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη συμφωνία και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Χαρακτηριστικά απάντησε: «Βεβαίως, σαν κριτική το δέχομαι και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Όχι για να εξαπατήσουμε, όχι σαφώς από πρόθεση, αλλά από άγνοια».
Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγήσεις στον λαό.
Ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους εταίρους, ο κ. Κότσιας παραδέχθηκε ότι θα απέχει «από αυτά που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε».
Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «μπορεί να καταργηθεί σε κάποια φάση, αν δεν καταργηθεί τώρα». Αιτιολογήθηκε ότι οι δανειστές έχουν συγκροτήσει μέτωπο κατά της Ελλάδας, ενάντια στην κυβέρνηση και όταν ρωτήθηκε αν το γνώριζαν προεκλογικά απάντησε: «Βεβαίως το ξέραμε και πριν τις εκλογές. Το πιστεύαμε. Δεν θα δείτε, όμως, π.χ. τον ΕΝΦΙΑ μόνο, αλλά τη συμφωνία ως πακέτο, αν έχει μέσα στοιχεία αναπτυξιακά, αν κάνει το χρέος διαχειρίσιμο κτλ. και όχι τον ΕΝΦΙΑ μόνο του».
Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως «εάν δεν περιέχει η συμφωνία αυτή τα προαπαιτούμενα που έχουν σταλεί στους δανειστές μας, θα οδηγηθούμε μοιραία σε μια ρήξη, για την οποία δεν αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη, αλλά η άλλη πλευρά. Θα απευθυνθούμε πιθανά στον ελληνικό λαό και θα του πούμε ότι πήγαμε τα πράγματα μέχρι εκεί, αλλά τώρα μάς ζητάνε να υπογράψουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Ε, εμείς δεν θα το κάνουμε».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κότσια
«Υπάρχουν κάποια όρια πέρα από τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και αυτά είναι οι ηθικές αξίες της Αριστεράς, τα ίδια τα φυσιογνωμικά της χαρακτηριστικά και η ευαισθησία της πάνω στα κοινωνικά ζητήματα. Αν τα πάρουμε ένα-ένα, βεβαίως θα απέχει από αυτά που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ο ΕΝΦΙΑ, όμως, μπορεί να καταργηθεί σε κάποια φάση, αν δεν καταργηθεί τώρα. Έχουν συγκροτήσει (οι δανειστές) ένα μέτωπο κατά της Ελλάδας, ενάντια στην κυβέρνηση. Βεβαίως το ξέραμε και πριν τις εκλογές. Το πιστεύαμε. Δεν θα δείτε, όμως, π.χ. τον ΕΝΦΙΑ μόνο, αλλά τη συμφωνία ως πακέτο, αν έχει μέσα στοιχεία αναπτυξιακά, αν κάνει το χρέος διαχειρίσιμο κτλ. και όχι τον ΕΝΦΙΑ μόνο του. Πίστεψα και πάλεψα για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αν μπορώ να το λύσω του χρόνου, που θα έχω βγάλει τη θηλιά από το λαιμό μου και την οικονομία και μπορώ να εξασφαλίσω χρήματα… Αυτό παλεύουμε (να υπάρχει και ρύθμιση του χρέους).
Εάν δεν περιέχει η συμφωνία αυτή τα προαπαιτούμενα που έχουν σταλεί στους δανειστές μας, θα οδηγηθούμε μοιραία σε μια ρήξη, για την οποία δεν αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη, αλλά η άλλη πλευρά. Θα απευθυνθούμε πιθανά στον ελληνικό λαό και θα του πούμε ότι πήγαμε τα πράγματα μέχρι εκεί, αλλά τώρα μάς ζητάνε να υπογράψουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Ε, εμείς δεν θα το κάνουμε.»

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είπε περισσότερα προεκλογικά από αυτά που μπορούσε να κάνει
«Βεβαίως, σαν κριτική το δέχομαι και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Όχι για να εξαπατήσουμε, όχι σαφώς από πρόθεση, αλλά από άγνοια. Βεβαίως θα το κάνουμε αυτό (να δώσουμε εξηγήσεις στο λαό).»

Share.

Comments are closed.