Δ. Μεσσήνης αποκλειστικά στο fourtounis.gr: ο φόβος είναι ο καλύτερος φύλακας άγγελός του φωτορεπόρτερ

0

Στο περιθώριο των εγκαινίων του 4ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για λίγο από κοντά με τον πρώην διευθυντή φωτογραφικού τμήματος του Assosiated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη κ Δημήτρη Μεσσήνη, ο ποίος μας μίλησε για το τι νιώθει που είναι βραβευόμενος του φεστιβάλ, αλλά και για τη δουλειά του γενικότερα. Επίσης μας μίλησε για τις δύσκολες αλλά και χαρούμενες στιγμές του επαγγέλματός του.

Αποκλειστική Συνέντευξη με τον πρώην Διευθυντή φωτογραφίας του Assosiated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, κ. Δημήτρη Μεσσήνη

κ. Μεσσήνη είστε το τιμώμενο πρόσωπο στο 4Ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Ι.Π. Μεσολογγίου θα θέλατε να μας κάνετε μια δήλωση;
Δ. Μεσσήνης:
Είναι μεγάλη μου χαρά που ο φίλος μου ο Βασίλης με τίμησε και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και την πόλη του Μεσολογγίου για όλη αυτή την ωραία προσπάθεια που γίνεται εδώ πέρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια με πολύ κόπο και βάσανο, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στην Ελλάδα που τέτοιες πρωτοβουλίες προχωρούν. Όλοι είπαν ότι θα κάνει κοιλιά και θα χαθεί, αλλά προχωράει και ανεβαίνει.

Χάρηκα πάρα πολύ που είμαι εδώ. Πραγματικά το χάρηκα γιατί η πρώτη φορά που ήρθα στο Μεσολόγγι ήταν όταν έκανε έκθεση ο γιός μου στο 2ο Φεστιβάλ κι έτσι το γνώρισα κιόλας και από τότε έρχομαι συνέχεια και θα έρχομαι όσο θα υπάρχει.
Το όνομα Μεσσήνης είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το Assosiated Press τουτέστιν φωτογράφιση σε όλο τον κόσμο θα θέλατε να μας αναφέρετε τη δυσκολότερη στιγμή αλλά και την πιο χαρούμενη στιγμή της καριέρα σας
Δ. Μεσσήνης:
Χαρούμενη στιγμή… χα! Χα!

Δύσκολες στιγμές υπήρχαν πολλές και σε πολλές χώρες και δεν μπορείς να συγκρίνεις τη μια με την άλλη. Και το Αφγανιστάν ήταν δύσκολο και η Τσετσενία ήταν δύσκολη και η Βοσνία ήταν πολύ δύσκολη και άλλα μέρη.
Καμιά φορά το επικίνδυνο δεν είναι αυτό που φαίνεται επικίνδυνο. Το πρόβλημα μπορεί να σου έρθει από παντού. Στη δουλειά μας πρέπει να φοβάσαι, γιατί ο φόβος είναι ο καλύτερος φύλακας άγγελός σου.
Αλλά χαρούμενες στιγμές είχα πάρα. Να σου τις βάλω στη σειρά και να σου πω πρώτη, δεύτερη κλπ εν γίνεται. Πάρα πολλές οι ευχάριστες και οι καλές στιγμές.
Εκείνο που πρέπει να αναφέρω είναι ότι η δουλειά αυτή καθ’ εαυτή είναι πολύ δύσκολη, είναι πολύ κοπιαστική… θέλει πολύ συγκέντρωση. Αλλά όταν τελειώνεις, αν σου πω που είναι η χαρά; Όταν κάθε βράδυ έχεις τελειώσει και αυτό που περίμενες το έχεις κάνεις, αυτό είναι η χαρά! Γιατί κάθε μέρα που ξεκινάει είναι μια καινούρια μέρα μια καινούρια πάλη.
Ο Μεσσήνης είναι φωτογράφος ή φωτορεπόρτερ;
Δ. Μεσσήνης:
Ασφαλώς φωτορεπόρτερ! Κάθε πράγμα στο καιρό του!

Ποια η διαφορά;
Δ. Μεσσήνης:
Η διαφορά είναι μεγάλη. Άλλο φωτογράφος και άλλο φωτορεπόρτερ. Άλλη δουλειά κάνει εδώ για παράδειγμα ο Βρεττάκος που εκθέτει καταπληκτική δουλειά. Εγώ πρέπει να απεικονίσω το συντομότερο δυνατόν και το καλύτερο δυνατόν μια είδηση και να την κάνω εικόνα

Σήκωνες τη μηχανή σου για να απαθανατίσεις το θάνατο;
Δ. Μεσσήνης:
Βεβαίως, γιατί πρέπει να καταγράψω την είδηση.

Δεν έχεις ηθικό ενδοιασμό;
Δ. Μεσσήνης:
Όχι εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορεί να κλαίω το βράδυ στο ξενοδοχείο, αλλά εκείνη την ώρα που σκοτώνεται κάποιος δεν μπορείς να κάνεις πίσω.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Share.

Comments are closed.