Η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Οξφόρδης μετά από 8 αιώνες

0

Οι γονείς της δεν σπούδασαν. Εκείνη οφείλει στην εκπαίδευση την τοποθέτησή της ως πρώτη γυναίκα διοικητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από την ίδρυσή του το 1230.
«Προσβλέπω στην ημέρα που η τοποθέτηση μιας γυναίκας (σε υψηλά ιστάμενη θέση) δεν θα είναι από μόνη της είδηση…»
Για πρώτη φορά στους οκτώ αιώνες της ύπαρξής του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επέλεξε ως νέο διοικητή του μια γυναίκα, τη Λουίζ Ρίτσαρντσον, η οποία σήμερα είναι επικεφαλής του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους της Σκωτίας.
Οι γονείς της δεν σπούδασαν. Η «τροχιά» της δικής της ζωής, ωστόσο, χαράχτηκε μέσα από την εκπαίδευση. «Γι αυτό είμαι ολοκληρωτικά αφοσιωμένη στο να έχουν κι άλλοι την ίδια ευκαιρία που είχα εγώ…»

«Όσο πιο ψηλά πηγαίνεις στον ακαδημαϊκό χώρο, τόσο λιγότερες γυναίκες συναντάς…»
Η Ρίτσαρντσον, 56 ετών σήμερα, θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της στις αρχές του επόμενου έτους, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον νυν αντιπρύτανη της Οξφόρδης Άντριου Χάμιλτον. Η θητεία της θα είναι επταετής. Θα γίνει η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση αυτή από την ίδρυση της Οξφόρδης, το 1230.
«Δυστυχώς στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως στα περισσότερα επαγγέλματα, υπάρχει το σχήμα της πυραμίδας – όσο πιο ψηλά πας, τόσο λιγότερες γυναίκες βρίσκεις», αναφέρει η ίδια στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στον Guardian.

 Γνωστή για τις εργασίες της σε θέματα τρομοκρατίας 
Η επιτροπή που την επέλεξε «εντυπωσιάστηκε από την προσήλωση της καθηγήτριας στις εκπαιδευτικές και πανεπιστημιακές αξίες που τιμά η Οξφόρδη» εξήγησε ο Λόρδος Πάτεν, που κατέχει τον τιμητικό τίτλο του Πρύτανη του πανεπιστημίου.
Η Λουίζ Ρίτσαρντσον γεννήθηκε στην Ιρλανδία, σπούδασε ιστορία στο Δουβλίνο και πολιτικές επιστήμες στην Καλιφόρνια ενώ έκανε το διδακτορικό της στο Χάρβαρντ. Είναι γνωστή κυρίως για τις εργασίες της σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας.

Share.

Comments are closed.