«Συμφωνία την επόμενη εβδομάδα … αν έχουμε πειστικές προτάσεις», λένε οι δανειστές

0

Βάζοντας το «πιστόλι στον κρόταφο» της Αθήνας, οι δανειστές απαιτούν  να «σβήσει και να ξαναγράψει» με … «πειστικό» τρόπο τις προτάσεις της.
Η κλεψύδρα αδειάζει και η Ελλάδα μετράει αντίστροφα μέχρι το πρώτο «κρας –τεστ» της 5ης Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να βρει χρήματα να καταβάλλει την δόση του ΔΝΤ.
«Συμφωνία δεν κλείνει με τα σημερινά δεδομένα» διαμηνύουν κύκλοι των θεσμών, που δεν αποκλείουν όμως να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές την επόμενη εβδομάδα με την προϋπόθεση ότι η ελληνική Κυβέρνηση «θα φέρει στο τραπέζι νέες πειστικές προτάσεις».
Μάλιστα, οι ίδιο κύκλοι έλεγαν πως η λύση που προωθείται έχει τον χαρακτήρα των σταδιακών εκταμιεύσεων με σαφείς δεσμεύσεις που θα εφαρμόζονται πριν από κάθε «απελευθέρωση» δόσης, αλλά και θα επέτρεπαν στην ΕΚΤ να αυξήσει το «πλαφόν» των εντόκων: Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν προωθεί σχέδιο με το οποίο επιδιώκεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε δύο φάσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών αφορά σε «συγγραφή» ενός κειμένου αποτίμησης των εξελίξεων το οποίο θα προσφέρει τις εξής δυνατότητες: Πρώτον, τη βάση για να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια τον Ιούνιο μια τεχνική παράταση του προγράμματος (πιθανόν ως το τέλος Οκτωβρίου) και, δεύτερον, την εκταμίευση ενός ποσού 4-5 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά με πρώτα τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (SMPs). Αυτό το ποσό θα μπορούσε να εκταμιευθεί αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ώστε μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δόσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγουν από τις 5 ως τις 16 Ιουνίου.
Το σχέδιο αυτό δεν το έβλεπε με ιδιαίτερα «καλό μάτι» το Βερολίνο και ίσως δεν ήταν τυχαίο που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες της Αθήνας για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο και να τονίσει ότι μένει ακόμη «πολύς δρόμος».
Όπως ίσως δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως και η ελληνική πλευρά αμέσως μετά τις τοποθετήσεις Σόιμπλε υιοθέτησε το «τροπάρι» της «μίας συμφωνίας για όλα» χωρίς σταδιακή εκταμίευση!
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος κυλά και στις 5 Ιουνίου οι δύο πλευρές θα έρθουν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα: Εκείνη την ημερομηνία θα πρέπει να εξοφληθεί δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ελληνική Κυβέρνηση να μην το κρύβει πια πως …λεφτά δεν υπάρχουν.
Και η 5η Ιουνίου είναι μόνον η αρχή, γιατί το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές είναι δυσβάστακτες, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται και οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικά έξοδα, κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, μέσα σε αυτό το τρίμηνο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλλει στους πιστωτές 11,4 δις!!.: Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που θα δοκιμάσει τις αντοχές και τα τρικ και των δύο πλευρών, οδηγώντας είτε σε μια συμφωνία ή … στην ρήξη.

Share.

Comments are closed.