Από τους δανειστές στo εσωτερικό μέτωπο καλείται να περάσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Έτσι τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι προφανές ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα που θα πρέπει να ψηφιστεί μια συμφωνία η όποια θα περιλαμβάνει και οδυνηρά μέτρα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα είναι σε δύο σκέλη. Μια συμφωνία που θα αποτελεί μίνι-ανάσα για τους θερινούς μήνες με παροχή ρευστότητας 4-5 δισ.ευρώ και υπόσχεση από τη μεριά της Αθήνας ότι θα πάρει μέτρα 6 δισ.ευρώ και η μεγάλη συμφωνία η οποία πιθανότατα να πάει για το φθινόπωρο, όπου θα περιλαμβάνει και εργασιακά, ασφαλιστικό. Είναι το λεγόμενο «σκληρό πακέτο».
Οι αντιδράσεις στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο έχουν διαφανεί ήδη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν πολλά και… εκπληκτικά. Αφ’ εντός, απερρίφθη η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για στάση πληρωμών. Το αποτέλεσμα: 95 ψήφισαν υπέρ Τσίπρα, 75 υπέρ Λαφαζάνη. Επί συνόλου 201 μελών της Κ.Ε..
Ελάχιστοι αντελήφθησαν ότι ο πανίσχυρος Αλέξης Τσίπρας, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για το βασικό διακύβευμα των ημερών – αν θα πληρωθεί το ΔΝΤ ή θα πάμε σε χρεοκοπία – δεν κατάφερε να έχει ούτε την πλειοψηφία του 50+1. Στο σύνολο των μελών της Κ.Ε του κόμματός του πήρε μόλις το 47%, και η κεντρική πρόταση της ηγεσίας, εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως των χειρών χωρίς ψηφοφορία.
Οι 12-13 αντάρτες που δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία
Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί σ’ αυτή τη φάση να «μετρήσει» τις δυνάμεις του με μια ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται παρασκηνιακά για να πεισθούν οι «σκληροί» είναι καθημερινές και επίπονες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου αν μεταπεισθούν οι 7-8 και υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή 153-155 βουλευτών, τότε η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση. Αν όχι, και αν οι αντάρτες επιμείνουν μέχρι τέλους… υπάρχει και η πεπατημένη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Θα πρόκειται ασφαλώς για μείζον ζήτημα καθώς η ίδια η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν υποσχεθεί πως η όποια συμφωνία θα έλθει προς συζήτηση και κύρωση στο κοινοβούλιο. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει απορρίψει την ιδέα να προχωρήσει με «δανεικές ψήφους» άλλων κομμάτων. Θα ήταν πολύ πιο οδυνηρό πολιτικά για τον ίδιο και το κόμμα του, μια συμφωνία ωα υποστηριχθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης (πχ. Το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ) και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να μην έχει την «δεδηλωμένη» πλειοψηφία.
Ποιοι βουλευτές είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν
Η ισχυρότερη εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει πολλά στελέχη και ανάμεσά τους τέσσερις υπουργούς:
Τον επικεφαλής της τάσης, υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντής και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο. Στην μεγαλύτερη τάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – που έδειξε τα δόντια της στην ΚΕ – ανήκουν επίσης οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Λαπαβίτσας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος.
Ωστόσο οι πάντες εκτιμούν ότι οι προαναφερθέντες – πλην Λαπαβίτσα – θα συνταχθούν με την «νομιμότητα» ήτοι δεν αναμένονται αποσκιρτήσεις.
Αντιθέτως, επίφοβοι θεωρούνται οι βουλευτές:
Τι θα γίνει με τους ΑΝΕΛ
Από τους ΑΝΕΛ ακούγεται επίσης έντονα ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν επ’ ουδενί οι:
Η Κωνσταντοπούλου περιμένει το φθινόπωρο;
Οι περισσότεροι δεν υπολογίζουν στους υποψήφιους «αντάρτες» την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αν το πράξει τώρα, πάει αλλού το πράγμα. Το πιθανότερο είναι ότι κρατάει το όπλο της καταψήφισης για την μεγάλη συμφωνία του φθινοπώρου» λένε βουλευτές που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», που έχει επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού…
Οι γυναίκες εξακολουθούν να γίνονται στόχοι βίας ακόμα και μετά από καταγγελίες, δείχνοντας σοβαρά κενά…
Μετά τις χθεσινές, ραγδαίες εξελίξεις και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά,…
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εξέλιξη βρίσκεται…
Σε μια ακόμα ακραία τοποθέτηση η Αφροδίτη Λατινοπούλου με βίντεο στα social media, ζητά με προκλητικό τρόπο…
Με την άνοδό του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 η χώρα μας, και μαζί της…