Σαουδική Αραβία: ο βασιλιάς του πετρελαίου εγκαταλείπει τα ορυκτά καύσιμα

0

Η δήλωση ήταν τόσο προκλητική που δυσκολεύεται κανείς να την πιστέψει: η Σαουδική Αραβία, το βασίλειο που χτίστηκε με πετρέλαιο, ετοιμάζεται να διακόψει σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να γίνει μεγάλος παίκτης στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.
«Στη Σαουδική Αραβία αναγνωρίζουμε πως κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα» δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου Άλι αλ-Ναΐμι μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο για το ρόλο των επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή (Business & Climate Summit 2015).
«Δεν γνωρίζω το πότε, αν θα είναι το 2040, το 2050 ή αργότερα» διευκρίνισε ο Ναΐμι, του οποίου οι δηλώσεις για την παραγωγή πετρελαίου επηρεάζουν συχνά τις παγκόσμιες αγορές. Ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς πετρέλαιο, είπε ο υπουργός, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να γίνει «παγκόσμια δύναμη στην ηλιακή και αιολική ενέργεια», εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια αντί για πετρέλαιο.
«Η Σαουδική Αραβία στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι πρέπει να σχεδιάζουν από τώρα για μια ενεργειακή μετάβαση» είπε ο Μαρκ Φούλτον, τέως επικεφαλής ερευνών για το κλίμα στη Deutsche Bank και σύμβουλος στην Carbon Tracker Initiative.
Πολλοί ειδικοί της πετρελαιοβιομηχανίας, σχολίασαν οι Financial Times, θα θεωρούσαν υπεραισιόδοξο το στόχος της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων από τα μέσα του αιώνα. Η Σαουδική Αραβία είναι εξάλλου ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, και χρησιμοποιεί εντός της χώρας περισσότερο από το 25% της παραγωγής.
Έκθεση της Citigroup εκτιμούσε μάλιστα ότι αν η ζήτηση για πετρέλαιο συνέχιζε να αυξάνεται στη Σ. Αραβία με το ρυθμό του 2012 η χώρα θα αναγκαζόταν να εισάγει πετρέλαιο από το 2030.
Πριν από λίγα χρόνια, η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει σχέδιο 109 δισ. δολαρίων για ηλιακά πάρκα που θα κάλυπταν μεγάλο μέρος των αναγκών της. Τον Ιανουάριο όμως ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα καθυστερήσει μια οκταετία, και η πρόσφατη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίησή του.
Παρά το φιλόδοξο στόχο για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ο Ναΐμι δήλωσε ότι διεθνής κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός επισήμανε πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και επομένως η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα.
Ο Ναΐμι εκτίμησε πάντως ότι ενδεχόμενη πτώση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν θα έκαναν οικονομικά ασύμφορες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πιστεύω ότι η ηλιακή ενέργεια θα γίνει ακόμα πιο οικονομική από τα ορυκτά καύσιμα» είπε.
Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού έρχονται λίγους μήνες πριν από τη Σύνοδο για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. Στόχος είναι η υπογραφή διεθνούς συμφωνίας που θα περιόριζε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.
Ενόψει των διαπραγματεύσεων, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν μηδενισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εντός του 21ου αιώνα.
Στο συνέδριο για το ρόλο των επιχειρήσεων, εκπρόσωποι σχεδόν 60 μεγάλων εταιρειών, ανάμεσά τους η Airbus, η Nestle και η Siemens, τάχθηκαν υπέρ μιας ανακοίνωσης που καλεί τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους. Τάχθηκαν επίσης κατά των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και υπέρ των αγορών δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.
Η Κριστιάνα Φιγέρες, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC) δήλωσε ότι η συμμετοχή τόσο πολλών και μεγάλων εταιρειών στο συνέδριο δείχνει ότι η διεθνής συζήτηση για το πρόβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης περνά σε «σημείο καμπής».

Share.

Comments are closed.