Με μια διαφορετική ομιλία και ρητορική απευθύνθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για εκβιασμούς και εταίρους που δεν σέβονται τις συμφωνίες που υπογράφουν και τόνισες τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και τις σχέσεις εργασίας. Επιτέθηκε συγκεκριμένα στον Σόιμπλε και την ελληνική πλουτοκρατία που λειτουργεί ως λόμπι της Τρόικας και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που όπως είπε θα έρθει άμεσα.
Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά λύση και όχι απλά συμφωνία, τόνισε, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης. «Γιατί αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα» εξήγησε.
Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ακρότητες και παράλογες απαιτήσεις, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα εργασιακά και τον ΦΠΑ.
Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, αλλά όχι με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες.
Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».
Ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. «Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε.
«Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν, όσοι δεν μπορούν ας σιωπήσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.
Απαντώντας σε όσους λένε ότι «έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νόμο για τις 100 δόσεις που είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στο νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.
Επίσης, αναφέρθηκε στο νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, στην κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και το σχέδιο 4.500 προσλήψεων νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού εντός του 2015 και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
«Έχουμε καθυστερήσει στο θέμα αυτό και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κωλυσιεργία που παρατηρείται.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση Εξεταστικής για τις γερμανικές επανορθώσεις, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.
«Μετά τη συμφωνία έχουμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα» συνέχισε, αναφερόμενος στη γενικότερη λειτουργία του Κράτους (φορολογική διοίκηση, Παιδεία, Υγεία κλπ).
«Αυτό που απαιτείται είναι σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και πίστη στις δυνάμεις μας. Ο λαός εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε» κατέληξε.
Πριν την ομιλία
Διαφωνίες για μία συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει», είπε στον ΣΚΑΪ ο Γ. Μιχελογιαννάκης.
Εξήγησε πως δεν θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία. Ωστόσο, τόνισε: «Δεν φεύγω, ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;» είπε και πρόσθεσε: «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό».
«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία… Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος. «Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».
«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» τόνισε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.