Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

0

«Πρώτη φορά αριστερά», αλλά αμέσως μετά την άφιξή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου από την Ρίγα της Λετονίας, αμέσως σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού (ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ – πάει ξεχάστηκε αυτό το σύνθημα).
Τι να έκανε βέβαια ο άνθρωπος όταν είχε πια δεδομένο, αφενός πως το ΔΝΤ φέρεται τηρεί σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και αφετέρου ότι ΜέρκελΟλάντ τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα δανειοδότησης, έτσι ο «αριστερός» Έλληνας πρωθυπουργός «την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος» επεδίωξε μία «πολιτική πίεση» από την Ουάσινγκτον προς το ΔΝΤ, ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις και οι απαιτήσεις του τελευταίου.
Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε μετά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας. Πέραν της συμφωνίας του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για την ανάγκη μίας «μακροπρόθεσμης συμφωνίας», ο πρωθυπουργός έφυγε από τη Λετονία έχοντας λάβει σαφή υπόδειξη από όλους τους συνομιλητές του πως η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση -μ’ άλλα λόγια, να πάρει «καυτά» μέτρα τα οποία δεν αντέχει πολιτικά.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας επιζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθεια από την αμερικανική πλευρά ώστε να υπάρξει παρέμβαση στο ΔΝΤ, που θεωρείται πως «ναρκοθετεί» τις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν, πέρα από τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών πως «παρακολουθεί από στενά τις διαπραγματεύσεις» και ότι «θέλει επίλυση για την ελληνική οικονομία», οι ΗΠΑ θα κάνουν κάτι για να εκτονωθεί η κρίση. Πάντως, ο Τζακ Λιού δεν έδωσε αισιόδοξη σκοπιά για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού δήλωσε πως «τυχόν αποτυχία να βρεθεί γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ταλαιπωρία».

Share.

Comments are closed.