Το φιάσκο του υπουργείου Οικονομικών με τον ΦΠΑ

0

Επικίνδυνη άγνοια για τους κανόνες του παιχνιδιού, επιδεικνύουν στο οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα ακόμα και μια καλή ιδέα- όπως τα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος- να μένει ξεκρέμαστη δεδομένου ότι με βάση την Κοινοτική Οδηγία για το ΦΠΑ, δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση συντελεστή ανάλογα με το μέσο πληρωμής. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι νομικά δεν γίνεται να έχει άλλο συντελεστή ένα αγαθό ή μια υπηρεσία αν πληρώνεις με μετρητό κι άλλο συντελεστή αν πληρώνεις με κάρτα. Ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης; Ότι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν το νομικό κώλυμα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το αγνοούσε!
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε δεν ρώτησε τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε παραπλανήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε είναι επικίνδυνη.

Εκτεθειμένοι Βαρουφάκης, ΥΠΟΙΚ και κυβέρνηση
Τα αποτελέσματα από τη διαχείριση του θέματος του ΦΠΑ κρίνονται απογοητευτικά. Κατ’ αρχάς βρέθηκε εκτεθειμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ενώ το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκε υπερβέβαιος για την… ευτυχή κατάληξη της ελληνικής πρότασης για το μπόνους της χρήσης κάρτας, μετά από ένα 12ωρο έμαθε τα κακά μαντάτα από τις Βρυξέλλες. 
Εκτεθειμένη βρέθηκε και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία όφειλε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες και να ενημερώσει τον υπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, για τα όποια νομοτεχνικά προβλήματα της πρότασης, πριν διαρρεύσει και πολύ περισσότερο πριν ανακοινωθεί επισήμως από τον υπουργό Οικονομικών. 
Εκτεθειμένη συνολικά είναι και η κυβέρνηση, αφού ενώ θα μπορούσε να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις για το ΦΠΑ, παρουσιάζοντας μια τεκμηριωμένη νομοθετικά και δημοσιονομικά πρόταση, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο των τεχνοκρατών και όσων συχνά- πυκνά χλευάζουν την ελληνική πλευρά για την έλλειψη σοβαρών θέσεων.

Ο Βαρουφάκης απαντά με δηλητηριώδες τιτίβισμα
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αντέδρασε με ένα δηλητηριώδες σχόλιο στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί απόρριψης της πρότασης της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ.
«H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!» ήταν η ανάρτησή του στο twitter λίγο μετά τα τηλεοπτικά δελτία, απόψε.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποιους ακριβώς αναφέρεται, καθώς οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται και από κυβερνητικές πηγές αλλά και από αξιωματούχους στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «τρόικα εσωτερικού» για να αναφερθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, προφανώς δεν έχουν την εξουσία να… απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης. Εκτός εάν ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόταν σε ενδοκυβερνητική τρόικα, οπότε το θέμα αποκτά άλλη διάσταση…

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner