Πάμε σε συμφωνία, που «εάν υπήρχε πολιτική βούληση θα είχε ήδη κλείσει»

0

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (τρόικα) ήταν το αντικείμενο της νέας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αύριο, Τετάρτη, αρχίζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, με φυσική παρουσία των δύο πλευρών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Εάν υπήρχε πολιτική βούληση, η συμφωνία θα μπορούσε να είχε κλείσει προ πολλού, είπαν πηγές της κυβέρνησης μετά τη σύσκεψη, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι η συμφωνία είναι πλέον κοντά. 
Όπως είπαν, πλέον «κλείνουμε» και το δημοσιονομικό μέτωπο, ενώ διαβεβαιώσαν ότι τα εργασιακά ζητήματα δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως καθησύχασαν οι ίδιες πηγές, σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη θέλουν να δοθεί λύση στο ελληνικό θέμα και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, της οποίας οι συνέπειες -παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου- δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί κάτι τέτοιο για την ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης.
Οι ίδιοι επανέλαβαν τη θέση του Μαξίμου περί διάστασης απόψεων μεταξύ των δανειστών, ΔΝΤ και Κομισιόν, οι οποίοι εμφανίζοντας διαφορετικές «κόκκινες γραμμές» και προτεραιότητες δεν βοηθούν στην εύρεση λύσης και δεν αφήνουν στην Ελλάδα περιθώρια κινήσεων. Όπως εξήγησαν, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο ελαστικό στο θέμα του χρέους και σκληρό-ανυποχώρητο στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ενώ η Κομισιόν το αντίθετο.
Σε προσπάθεια να προλάβουν τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των επόμενων ημερών και το θρίλερ κλείνει-δεν κλείνει η συμφωνία, που αποτελεί αγαπημένο θέμα του εγχώριου και διεθνούς Τύπου, με αντιφατικές δηλώσεις, αποκαλύψεις κτλ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «οι πιστωτές θα το τραβήξουν μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλές τελευταίες στιγμές».
Οι ίδιες πάντα πηγές επιβεβαίωσαν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην διαπραγμάτευση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε κάθε περίπτωση, η έντονη κινητικότητα σε εσωτερικό και εξωτερικό με αλλεπάλληλες συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή επιστολών και στοιχείων συνάδει απολύτως με τις δηλώσεις από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η συμφωνία εταίρων-Αθήνας βρίσκεται κοντά, δεδομένης και της ασφυκτικής κατάστασης της ρευστότητας στην Ελλάδα, κάτι που αν δεν ανατραπεί καθιστά το «ατύχημα» σχεδόν αναπόφευκτο.

Share.

Comments are closed.