ΔΝΤ: Διαθέτουμε Plan B για την Ελλάδα

0

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε πως υπάρχει «Plan B» για την Ελλάδα, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου
Ο Ράις δήλωσε ότι μπορεί η επιθυμία του ΔΝΤ να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν στο τραπέζι και άλλα σενάρια που εξετάζονται, καθώς αυτό που μετράει είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. «Είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιεργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ότι το Ταμείο και γειτονικές χώρες της Ελλάδας εξετάζουν σχέδια περιορισμού της διάχυσης μια ελληνικής κρίσης , είπε πως αυτά τα σχέδια αφορούν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας», δήλωσε ο Ράις και διευκρίνισε ότι οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Πάντως, δεν θέλησε να αποκαλύψει κάτι για το εναλλακτικό σχέδιο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS, ο Ράις ανέφερε: «Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθολικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Share.

Comments are closed.