Δημ. Νανόπουλος: Μας γυρνάνε πίσω όσα συμβαίνουν στην Παιδεία

0

Από παλιά, ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος είχε τη φήμη «αιρετικού» ανθρώπου.
Τη φήμη αυτή δε διστάζει να επιβεβαιώσει στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ιδιότητα του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.
Μεταξύ άλλων, θέλει μια Ακαδημία πιο τολμηρή στις απόψεις της και πιο κοντά στον κόσμο, θεωρεί αδιανόητη τη ρήξη της Ελλάδας με την Ευρώπη, ανησυχεί ότι οι νέες θεσμικές αλλαγές στην παιδεία συνιστούν οπισθοδρόμηση και δεν βλέπει κάτι παράξενο στο να γίνει ένας θετικός επιστήμονας Πρόεδρος Δημοκρατίας. Επίσης, αισιοδοξεί ότι ο επιταχυντής του CERN θα βρει έστω ένα υπερσυμμετρικό σωματίδιο μέσα στην επόμενη διετία, ενώ πιστεύει ότι το σύμπαν μας δεν είναι μοναδικό και ότι κάποτε οι ίδιοι οι άνθρωποι θα μάθουμε να φτιάχνουμε μόνοι μας ένα σύμπαν.
Στην ερώτηση πόσο άγγιξε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών την Ακαδημία, ο κ. Νανόπουλος απάντησε ότι «την άγγιξε και ότι και αυτή έχει καταθέσει τα διαθέσιμά της στην ΤτΕ. «Η Ακαδημία έχει πάρα πολλές ελλείψεις, παρόλο που διαθέτει ορισμένα κληροδοτήματα. Η σύγκλητός της έχει πάρει απόφαση να καταθέσει τα διαθέσιμά της στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά κοιτάμε τις νομικές πτυχές του θέματος, γιατί στο κάτω-κάτω έχουμε και κάποια ευθύνη. Ως πρόεδρος της Ακαδημίας, ο θεσμικός ρόλος μου είναι να υποστηρίξω τη χώρα μου. Δεν πηγαίνουμε εναντίον του κράτους κατά κανένα τρόπο, αλλά ασφαλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε τους πόρους της Ακαδημίας, με δεδομένο ότι έχουμε βασικές ελλείψεις και θέλουμε να ενισχύσουμε τα ερευνητικά κέντρα μας, ώστε να έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Η οικονομική μας κατάσταση είναι μέτρια, αλλά μας επιτρέπει να τα βγάζουμε πέρα, χωρίς να έχουμε τα προβλήματα των πανεπιστημίων», δήλωσε συγκεκριμένα.
Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας. «Είναι ξεκάθαρο ότι το φταίξιμο ξεκινά μετά την μεταπολίτευση και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Δεν είναι προφανώς το φταίξιμο αυτής της κυβέρνησης. Το έργο είναι πολύ μακρύ. Από την άλλη όμως, νομίζω ότι πρέπει κατά κάποιο τρόπο να σοβαρευτούμε. Η κυβέρνηση είπε κάποια πράγματα και δεν πιστεύω ότι τα είπε για να ξεγελάσει τον κόσμο. Θα έλεγα όμως, όπως λένε και οι Ιταλοί, «μπάστα», αν είναι να διαλύσουμε αυτή τη χώρα».
Παράλληλα τόνισε ότι είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη «παρόλο που -για να μην κάνουμε αγιογραφίες- αυτοί οι κύριοι μερικές φορές έχουν μια συμπεριφορά που είναι απίστευτη. Δεν πιστεύω πάντως πως είναι λογική το να λέμε ότι εμείς θα αυτοκτονήσουμε. Ας χρησιμοποιήσουν και ανθρώπους τεχνοκράτες για να τα φέρουν πέρα σε αυτή τη διαπραγμάτευση και ας πουν στον ελληνικό λαό – εγώ θα το έλεγα- «κοιτάτε, δεν παίρνει άλλο». Αν το πάνε σε ρήξη, τότε το πράγμα έχει τελειώσει. Είναι αστεία αυτά που ακούμε για λεφτά από την Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία. Έχουμε όλη κάποια ηλικία, να σταματήσουμε να λέμε τέτοια πράγματα. Παρόλο που δεν είμαι αισιόδοξος, είναι όμως σαφές ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε».
Όσον αφορά στον χώρο της Παιδείας ο κ. Νανόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. «Αυτά που συμβαίνουν στην Παιδεία σήμερα, μας γυρνάνε πίσω, ενώ ο νόμος Διαμαντοπούλου μάς πήγαινε μπροστά. Το να τα ξηλώσουμε όλα και να ξαναγυρίσουμε τώρα πίσω στον νόμο του 1982, πραγματικά τσιμπιέμαι. Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει στην Παιδεία. Μπορούσαν να γίνουν μερικές αλλαγές, δεν ήταν όλα τέλεια, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι πάρα πολύ κακό για την Παιδεία. Από την άλλη, υπάρχει το νέο ερευνητικό σύστημα και η παρουσία του κ.Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργού Έρευνας, ο οποίος έχει ένα πολύ «βαρύ» βιογραφικό. Από εκεί ελπίζω, διότι αποτελεί μια πολύ θετική επιλογή».
Όσον αφορά στο γεγονός ότι είχε ακουστεί το όνομά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Νανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό». «Το να χρησιμοποιείται η εκλογή Προέδρου σαν μοχλός για να πέσει η κυβέρνηση, δεν μου αρέσει. Δεν βλέπω εξάλλου τον λόγο γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι συνέχεια ένα πολιτικό πρόσωπο, να εκλέγεται από ένα “pool” (σ.σ. δεξαμενή) που θα είναι τα δικά μας “παιδιά”. Δεν αναφέρομαι στον εαυτό μου, αλλά με δεδομένο ότι οι θετικές επιστήμες είναι αναμφίβολα δύσκολες, δεν το βλέπω και τόσο δύσκολο να αναλάβει Πρόεδρος κάποιος θετικός επιστήμων. Θυμίζω ότι όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, πρότειναν στον Αϊνστάιν να γίνει ο πρώτος πρόεδρος, αλλά αυτός δεν δέχθηκε».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία και οι ελπίδες που εναποθέτουν οι επιστήμονες στον επιταχυντή του CERN ο κ. Νανόπουλος απάντησε: «Υπάρχει πράγματι δικαιολογημένη αισιοδοξία, με βάση τα έως τώρα πειραματικά δεδομένα. Είχα από παλιά πει ότι αν δεν βρούμε το σωματίδιο Χιγκς, θα πάμε για ψάρεμα. Αν δεν το βρίσκαμε, οι περισσότεροι (φυσικοί) από εμάς θα είχαμε τελειώσει. Τώρα έχουμε αγωνία για την υπερσυμμετρία, για την οποία έχουμε ήδη έμμεσες ενδείξεις. ν περάσουν δύο χρόνια λειτουργίας του επιταχυντή του CERN στα 14 ΤeV και δεν βρεθεί τίποτε σε σχέση με την υπερσυμμετρία, τότε νομίζω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα έχουμε χτυπήσει τοίχο. Πρέπει έως τότε να έχει βρεθεί έστω ένα υπερσυμμετρικό σωματίδιο. Αν βρεθεί ένα, τότε μετά θα βρεθούν πολλά. Η κρυφή επιθυμία μου θα ήταν να βρούμε όχι μια οποιαδήποτε υπερσυμμετρία, αλλά αυτή που να συνδέεται με τη θεωρία των υπερχορδών και άρα του Παντός».
Τέλος ο κ. Νανόπουλος δήλωσε ότι κάποια στιγμή θα φτιάξουμε ένα σύμπαν. «Συνέχεια παράγονται σύμπαντα με κβαντικό τρόπο. Κάποτε θα βρούμε ένα τρόπο να παράγουμε κι εμείς».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner