Με αυτές τις αλλαγές αποφεύχθηκε το ποδοσφαιρικό Grexit

0

Πολιτεία και UEFA κατέληξαν σε συμφωνία μετά από τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις.
Τα τρία σημεία διαφωνίας είχαν να κάνουν με την δυνατότητα αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, το θέμα των τακτικών δικαστών στις πειθαρχικές επιτροπές και τέλος το περίφημο άρθρο 15 που αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, από το νομοσχέδιο διαγράφηκε η διάταξη, η οποία έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την UEFA και ύστερα από τις σχετικές διαβουλεύσεις ο κ. Κοντονής έκανε πίσω.
Πίσω όμως δεν έκανε στο θέμα των τακτικών δικαστών. Όπως ενημέρωσε και από το βήμα της Βουλής στην αρχική του τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η UEFA είχε αντιρρήσεις και η πρόταση που έγινε δεν ικανοποιούσε την πλευρά της πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα η UEFA ζητούσε να ορίζει η ΕΠΟ αποκλειστικά τους αθλητικούς δικαστές και όχι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά της κυβέρνησης και βρέθηκε μια … «σολομώντεια» λύση.
Έτσι λοιπόν η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου άλλαξε και πλέον σε διάστημα τεσσάρων μηνών τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, θα αποτελούνται από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα επιλέγονται από την ΕΠΟ από κατάλογο όμως τον οποίο θα συγκροτεί και θα αποστέλλει το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η τρίτη αλλαγή είχε να κάνει με το επίμαχο άρθρο 15, στο οποίο είχε προστεθεί η δήλωση του υπουργού ότι τα θέματα του ποδοσφαίρου, θα ρυθμίζονται από την ΕΠΟ, εναρμονισμένα με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία. Στη συγκεκριμένη δήλωση προστέθηκε επιπλέον η διάταξη «λαμβανομένου υπόψη πως η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους».
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου έχουν αποσταλεί στην UEFA, ενώ υπογράφηκαν πλέον και από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μπαλτά, ώστε να είναι και τυπικά έτοιμο το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί.

Share.

Comments are closed.