Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ώρα για σκληρή προσγείωση

0

«Για την Ελλάδα τίθεται πλέον μόνο το ερώτημα πόσο σκληρή θα είναι η προσγείωση», σημειώνει δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων»
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «για την Ελλάδα τίθεται πλέον μόνο το ερώτημα πόσο σκληρή θα είναι η προσγείωση. Επί τρεις μήνες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διέδιδε την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι η λιτότητα αποτελεί παρελθόν και ότι η κρίση τερματίζεται μέσω διατάγματος.
Ο Τσίπρας χτύπησε πολλές πόρτες για να αποσπάσει φρέσκο χρήμα αλλά παντού τις έβρισκε κλειστές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο στη Μόσχα και το Πεκίνο. Τώρα συνειδητοποιεί και ο ίδιος ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη βοήθεια και πως αυτή μπορεί να προέλθει μόνον από την ΕΕ.
Αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνησή του παρουσιάζει επιτέλους κινητικότητα εδώ και λίγες μέρες, ενώ ο Τσίπρας φτιάχνει τις γέφυρες τις οποίες αρχικώς ήθελε να γκρεμίσει.
 
«Η λιτότητα λειτούργησε»
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας τονίζει παράλληλα ότι για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών και η δυνατότητα του κράτους να πληρώνει, κάθε μέρα έχει σημασία.

Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε. Το ερώτημα τώρα είναι ποια προσγείωση προτιμά η Ελλάδα: εκείνη της λιτότητας με το ευρώ ή της χρεοκοπίας με τη δραχμή».

Share.

Comments are closed.