Τέλος η ενδιάμεση συμφωνία, πάμε για λύση-πακέτο μέσα στο Μάιο

0

Σε συμφωνία-πακέτο στρέφεται πλέον η κυβέρνηση, αφήνοντας στην άκρη το αρχικό «μοντέλο» της ενδιάμεσης συμφωνίας, καθώς ο χρόνος πιέζει, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και αδειάζουν τα ταμεία του κράτους από ρευστό.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα ξεδιπλωθεί σε δύο στάδια: Το πρώτο αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη με την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου συζητήσεων στο Brussels Group την Τετάρτη. Η Αθήνα επιδιώκει συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή του Euroworking Group και ενδεχομένως έκτακτο Eurogroup (ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης). Αρχικός στόχος η χαλάρωση από την ΕΚΤ στα T-bills
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να οδηγηθούμε σε τελική συμφωνία-πακέτο, η οποία θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση φέρνει ένα μήνα μπροστά τη συζήτηση που θα γίνονταν – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς για ενδιάμεση συμφωνία – τον Ιούνιο. ΤΟ Μαξίμου, θέλει ουσιαστικά ο Ιούνιος να είναι ο μήνας εφαρμογής της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες, κάτι που αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, και συνιστούν «ψυχραιμία» στην κοινή γνώμη.
«Είναι λογικό, πάντως, όσο πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, να ασκούνται πιέσεις προκειμένου η κάθε πλευρά να κερδίσει το μάξιμουμ» αναφέρεται.
Ωστόσο πως παραμένει το «αγκάθι» των εργασιακών σχέσεων. Οι δανειστές πιέζουν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πιθανότατα θα ζητήσει διευθέτηση και συμβιβασμό σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται έχει τηλεφωνικές συνομιλίες  από αύριο Δευτέρα οπότε θα ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, αναζητώντας απεμπλοκή στο θέμα αυτό, ώστε να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία.

Share.

Comments are closed.