Υποβάθμισε την Ελλάδας η Moody’s από Caa1 σε Caa2

0

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία κατηγορία προχώρησε αργά χθες το βράδυ ο οίκος Moody’s, ενώ ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι «αρνητικές», προαναγγέλλοντας νέα υποβάθμιση στο άμεσο μέλλον αν δεν αλλάξει η κατάσταση.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να υποβαθμίσει τη χώρα στην κατηγορία Caa2 από Caa1 είναι:
1. Η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει μια συμφωνία με τους δανειστές της εγκαίρως, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τις επερχόμενες υποχρεώσεις της. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαΐου θα πρέπει η χώρα να καταβάλει 190 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ στις 12 του μήνα θα πρέπει να αποπληρώσει δόση 700 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο».
2. Τα σημαντικά ρίσκα εφαρμογής ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος χρηματοδότησης, ακόμα κι αν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, λόγω της αποδυνάμωσης της οικονομίας και του εύθραυστου εγχώριου πολιτικού κλίματος.
Οι αρνητικές προοπτικές που «βλέπει» η Moody’s αντανακλούν την άποψή της ότι υπάρχουν οικονομικά, χρηματοδοτικά και πολιτικά ρίσκα στο άμεσο μέλλον και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Παράλληλα, ο οίκος βλέπει και αυξανόμενο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει κάποια από τις υποχρεώσεις της και κατ’ επέκταση οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Όπως αναφέρει η Moody’s, το γεγονός ότι δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στη χώρα. Για αυτό, η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό, να περιορίσει τις δαπάνες της και να αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, ενώ την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν.
Επίσης, ο οίκος προβλέπει ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% (αντί προηγούμενης πρόβλεψής της για 1,2%). Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμάται από τη Moody’s ότι θα είναι αρνητικό. Δηλαδή, ότι θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα, αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το 2014. Γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τόσο τη διαχείριση των εσωτερικών υποχρεώσεων της χώρας όσο και εκείνων προς το εξωτερικό.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner