Αποκάλυψη: Ο Ντάισεμπλουμ ζήτησε από τον Τσίπρα να «καρατομήσει» τον Βαρουφάκη

0

Πλούσιο παρασκήνιο αλλά και ωμές παρεμβάσεις προς την πλευρά της Ελλάδας πριν και μετά το Eurogroup της Λετονίας αποκαλύπτει η ολλανδική εφημερίδα  Volkskrant, που φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Η αμφιβολία για τους Έλληνες αυξάνεται καθημερινά» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο οποίο επισημαίνεται ότι η λέξη Grexit δεν ειπώθηκε στη Ρίγα, αλλά και πως το Eurogroup γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξo για την διάσωση της Ελλάδας.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει πως οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα ακόμη μπορεί και θέλει να σωθεί, αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αλλά και ότι την επόμενη μέρα από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, ο Ντάισελμπλουμ ήρθε σε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
«Έχω κάνει το ίδιο πράγμα σε προηγούμενη κρίσιμη φάση. Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει τώρα πραγματικά να εξορθολογιστεί. Διαφορετικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν» δηλώνει στην εφημερίδα ο Ολλανδός υπουργός.
«Είναι θέμα συντονισμού. Από την πλευρά μας (ο συντονισμός) είναι καλός, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βελτιωθεί. Στην Αθήνα, η διαβούλευση είναι κατακερματισμένη: με πολύ διαιρεμένες απόψεις, από πολλούς υπουργούς. Έχουμε ανάγκη τους κατάλληλους ανθρώπους, την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος.
«Δεν θα πω κάτι άσχημο για τον Βαρουφάκη. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι πολύ ευρύ. Αφορά τον προϋπολογισμό και τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Έτσι, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ό, τι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Επομένως, είναι προφανές ότι έρχομαι σε επαφή με τον συντονιστή όλων των υπουργών στην Ελλάδα: με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα», αποκαλύπτει ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι εφεξής θα έχουμε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και θα εργαζόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, αλλιώς δεν θα φθάσουμε στην γραμμή του τερματισμού», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Eurogroup.
Σημειώνει επίσης ότι και οι προηγούμενες συνεδριάσεις του κοινοτικού οργάνου ήταν αρκετά συγκρουσιακές  «καθώς ο χρόνος προχωράει, η αμφιβολία μεγαλώνει για αν ακόμα διασώζουμε την κατάσταση».
Η τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα σταματά την 1η Ιουλίου. Για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενός πιθανού νέου προγράμματος, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Ριζικές μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι με τις υποσχέσεις μόνο δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία των ομολόγων μου, σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Η λέξη Grexit δεν ακούστηκε, μόνο Σχέδιο Β. Ήταν ο τρόπος του (Σλοβένου υπουργού Οικονομικών) για να εκφράσει τις ανησυχίες του. Το σύνολο του Eurogroup, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα ομολόγου, εξακολουθεί να θέλει η Ελλάδα να ανασυρθεί από το τέλμα και να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων», αναφέρει ο κ. Ντάισεμπλουμ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ντάισεμπλουμ στην εφημερίδα  Volkskrant στα ολλανδικά με τίτλο «Twijfel over Grieken met de dag groter» πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.