Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ αποφάσισαν να μην μεταφέρουν τα διαθέσιμα στην ΤτΕ

0

Κοινό μέτωπο και άρνηση από Δημάρχους και Περιφερειαρχών να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο καυγάς με τον Δ. Μάρδα. Οι επόμενες κινήσεις.
Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αποφάσισαν ότι δεν θα συναινέσουν στην μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας και συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της απόφασης της κυβέρνησης. Οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με τον  ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό ενώ οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος – μεταξύ τους και  η Ρένα Δούρου- απουσίαζαν από τη συνεδρίαση. Τόσο οι περιφερειάρχες όσο και οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της ΠΝΠ και αναφέρουν ότι καταλύεται το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.
Τα πυρά δημάρχων και περιφερειαρχών δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Μάρδας που «εξήγησε« για λογαριασμό της κυβέρνησης το σχέδιο της.

Συντριπτικό το ΟΧΙ των δημάρχων
Με συντριπτική πλειοψηφία από τους 31 παρόντες 28 υπέρ και 3 λευκών υπερψηφίστηκε στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ να μην μεταφερθούν τα διαθέσιμα χρήματα των ΟΤΑ στην ΤτΕ και να αντισταθούν οι δήμοι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.
Στην Απόφαση της ΚΕΔΕ εκτός της άρνησης για κατάθεση των αποθεματικών στην ΤτΕ περιλαμβάνεται η ενημέρωση των δημοτών για το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στους ΟΤΑ, τον προγραμματισμό συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες για την απόσυρση της ΠΝΠ, και την προοπτική να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις στο μέλλον .

Μπλόκο και από τους Περιφερειάρχες
Μπλόκο και από τους περιφερειάρχες στην απόφαση της κυβέρνησης καθώς η ΕΝΠΕ αποφάσισε μετά την ΚΕΔΕ να μην μεταφερθεί ούτε ευρώ από τα αποθεματικά στην ΤτΕ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρότεινε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την ΠΝΠ που επιβάλει την μεταφορά των χρημάτων των περιφερειών στην ΤτΕ τα οποία υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.
Και την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα καθώς αρκετοί αιρετοί όπως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Μ. Καχριμάνης και η Περιφερειάχρης Β. Αιγαίου Χ. Καλογήρου έκαναν λόγο για συνταγματική και θεσμική εκτροπή με την υπογραφή της ΠΝΠ.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για πράξη αυταρχισμού και τόνισε ότι κινδυνεύει η καταβολή των δαπανών για την μεταφορά των μαθητών και των νεφροπαθών που είναι αρμοδιότητες των περιφερειών.

Ο καυγάς των δημάρχων με τον Δ. Μάρδα

Νωρίτερα ο αν. Υπουργός Οικονομικών δέχθηκε σφοδρή επίθεση και από τους δημάρχους κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ για την ΠΝΠ με την οποία μεταφέρονται και τα αποθεματικά των ΟΤΑ σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάρδας έκανε λόγο για δίμηνη διάρκεια του δανεισμού και ζήτησε από τους δημάρχους να προϋπολογίσουν τις δαπάνες του επόμενου 15νθήμερου.
Παρουσία του κ. Μάρδα οι δήμαρχοι έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την απόδοση των διαθέσιμων χρημάτων των δήμων.
Επιθετικός ήταν ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης ο οποίος είπε στον κ. Μάρδα: «αν η χώρα πάει σε χρεοκοπία να μας το πείτε να σας δώσουμε τα ασημικά».
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκης ρώτησε τον αν. Υπουργό Οικονομικών: «πως μπορέσατε και μας αιφνιδιάσατε με αυτόν τον χυδαίο πολιτικά τρόπο της ΠΝΠ. Δυστυχώς είστε και σεις μία από τα ίδια».
«Η αυτοδιοίκηση καταργείται σε μία συμβολική μέρα όπως η σημερινή» είπε ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση με τον παραλληλισμό με την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου.
Ο Δήμαρχος Παλιού Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε τι θα πει στους δημότες για την απώλεια εσόδων καθώς σήμερα τοκίζει τα χρήματα του δήμου με επιτόκιο κοντά στο 5% σε ιδιωτική τράπεζα ενώ στην ΤτΕ θα λάβει μόνο 2,60% επιτόκιο.
Για την διάρκεια του δανεισμού ρώτησε ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα είπε: ποιος μας εγγυάται ότι ο δανεισμός θα διαρκέσει δύο μήνες και δεν θα παραταθεί για 12 ή 18 μήνες με νομοθετική παράμβαση»;
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας καυτηρίασαν την απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος πρότεινε κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας αιρετών, εργαζομένων και πολιτών για την ανατροπή της ΠΝΠ για να μην επιτευχθεί η οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ. Ο κ. Μπαλασόπουλος είχε επιτεθεί στον αν. Υπουργό Οικονομικών λέγοντάς του «Θυμήσου τι έλεγες προεκλογικά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης.
Ο κ. Μπουτάρης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Θεσσαλονίκη τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και δεν σωθεί η χώρα δεν θα έχουν καμιά σημασία ούτε  αποθεματικά  ούτε τίποτα . Είπε ότι η απόφαση είναι « εντελώς απαράδεκτη»  αλλά παραδέχθηκε πως  «όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, τότε δικαιολογείται η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις».
Αντίστοιχα ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι οι δήμοι εντάσσονται πρώτοι σε καθεστώς χρεοκοπίας με την ΠΝΠ και μέσω Twitter δήλωσε ότι «η απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ δημιουργεί εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλει τη λειτουργία των δήμων».

Share.

Comments are closed.